OVERBLIK: 20 år med Dansk Folkeparti


OVERBLIK: 20 år med Dansk Folkeparti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På to årtier er Dansk Folkeparti gået fra at være udskældt nyt parti til at have flest mandater i blå blok.

Dansk Folkeparti fejrer på weekendens landsmøde partiets 20-års jubilæum. Her er et overblik over partiets historie:

* Dansk Folkeparti bliver stiftet i 1995 af fire udbrydere fra Fremskridtspartiet med Pia Kjærsgaard som den ultimative topfigur. De øvrige er nuværende partiformand Kristian Thulesen Dahl samt Poul Nødgaard og Ole Donner.

* Ved valget i 1998 kommer partiet i Folketinget med 7,4 procent af stemmerne. Partiet bliver dog stadig betragtet med skepsis, og især partiets kritiske syn på indvandring bliver kritiseret.

* I Folketingets åbningsdebat i 1999 udtaler daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) de berømte ord: "stuerene, det bliver I aldrig".

* Valget i 2001 bliver et vendepunkt for DF. Poul Nyrup Rasmussen taber regeringsmagten, og fra 2001 til 2011 bliver DF VK-regeringernes parlamentariske grundlag og støtteparti.

* Det giver DF mulighed for at træde ud af rollen som tvivlsomt nyt parti. DF får vist, at man både kan være pragmatiske i finanslovforhandlingerne - og få gennemført vigtige dele af partiets politik, blandt andet ældrecheck og udlændingestramninger.

* I 2006 må daværende familie- og forbrugerminister Lars Barfoed (K) gå af som konsekvens af en omfattende fødevareskandale. Det er DF, der trækker tæppet væk under Barfoed. Partiet understreger dermed, at forholdet til K langt fra er lige så nært som til V.

* Partiet fortsætter sin fremgang, men mister en stor del af sin indflydelse, da Lars Løkke Rasmussen i 2011 taber regeringsmagten. DF indgår dog enkelte store aftaler med Thorning-regeringen, blandt andet om togfonden.

* I 2012 træder Pia Kjærsgaard tilbage som formand og peger selv på en anden af stifterne, Kristian Thulesen Dahl, som sin afløser.

* Kristian Thulesen Dahl er kendt som en dygtig forhandler, men der bliver i medierne sat spørgsmålstegn ved, om han kan løfte arven fra værdikrigeren Pia Kjærsgaard. Og om han vil føre samme stramme kurs på udlændingeområdet.

* Partiets fremgang fortsætter dog i endnu højere tempo med Kristian Thulesen Dahl som formand. Ved valget til Europaparlamentet i 2014 bliver DF for første gang det største parti ved et nationalt valg med 26,6 procent af stemmerne.

* Ved folketingsvalget i 2015 sætter Dansk Folkeparti igen rekord med 21,1 procent af stemmerne og bliver næststørste parti i Folketinget efter Socialdemokraterne. I forhandlingerne om regeringsgrundlaget mener Kristian Thulesen Dahl ikke, at partiet kan få nok indflydelse. Partiet vælger derfor at stå uden for den smalle V-regering.

* DF har nu flere end 17.000 medlemmer, hvilket er det højeste nogensinde.

OVERBLIK: 20 år med Dansk Folkeparti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce