OUH vil gøre rent bord og behandle overset patientgruppe: - Vi har ikke været gearede til de her patienter

Lægelig direktør Peder Jest fik især øjnene op for omfanget af funktionelle lidelser i kølvandet på diskussionen om de såkaldte HPV-piger, fortæller han. Hundredsvis af piger, som mente, de fik bivirkninger af HPV-vaccinen, havde i virkeligheden - som tusindvis af andre danskere - funktionelle lidelser, mener eksperter. Arkivfoto: Robert Wengler

OUH vil gøre rent bord og behandle overset patientgruppe: - Vi har ikke været gearede til de her patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folk med såkaldte funktionelle lidelser er blevet kastebolde mellem behandlere og har ikke fået god nok behandling på OUH, erkender lægelig direktør, som nu ønsker et fynsk behandlingscenter for patienterne. Førende eksperter er begejstrede.

Op mod 300.000 danskere skønnes at have en funktionel lidelse - sygdomme, som kan være enormt invaliderende, og som blandt andet tæller fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom, irriteret tyktarm og kronisk whiplash.

Mange af de sværest ramte kan hjælpes af genoptræning og samtaleterapi, viser forskning, og flere regioner har oprettet mindre specialklinikker med den slags behandling. Men det er endnu ikke sket i Region Syd.

Peder Jest, lægelig direktør på OUH, erkender nu, at hospitalet ikke har været gearet til patientgruppen.

- Vi har ikke været gode nok til at behandle de her patienter. Patienterne er ofte endt på en rejse gennem systemet og har følt sig misforståede, fordi lægerne ikke vidste, hvad de fejlede, eller hvad de skulle stille op med dem. Det er problemer, har jeg indtryk af, der er over hele landet, men da vi ikke her i regionen har specialiserede eller store nok tilbud, har vi nok været lidt bagud i forhold til andre regioner, siger Peder Jest.

Mangel på fynsk behandling
Der er specialklinikker for funktionelle lidelser i Aarhus, Frederiksberg og Vordingborg, men ingen på Fyn.

Uden et sted at sende dem hen har fynske læger selv forsøgt at behandle de sværest ramte i egen praksis. Noget der sjældent er ordentlig tid til, har læger og forskere fortalt til Fyens Stiftstidende.

Psykiatrien i Odense har et lille, ikke-specialiseret tilbud. Men patienter skal først henvises til almenpsykitatrien og bagefter til tilbuddet under Affektivt Team i Odense.

Den proces får mange patienter til at stejle, fordi de ikke kan forstå, at de henvises til en psykiater, når symptomerne kan mærkes i kroppen.

Alt det ønsker OUH at rette op på ved på sigt at oprette et ambulatorium, som kan behandle de sværest syge borgere i Region Syd.

Nyt behandlingscenter

Derfor lufter OUH-direktøren nu en vision om, at hospitalet opretter et behandlingscenter for folk med de komplicerede sygdomme. Ligesom det er gjort i Region Midt, Hovedstaden og Region Sjælland.

- Tanken er, at de fleste stadig skal behandles hos egen læge, men at de, som har brug for yderligere behandling, skal kunne henvises til ét center, hvor der samles forskellig ekspertise. Det kan være psykiatere, neurologer, gigtlæger med flere, men den præcise udformning er svær at spå om. Først skal vi indhente erfaring fra andre steder i landet og inddrage de praktiserende læger.

Før der kan siges noget om en tidshorisont eller kapaciteten for et fremtidigt nyt ambulatorium, bør man afdække behovet, mener Peder Jest.

- Jeg har tilbudt Danske Regioner, at vi på OUH kunne stå for at indsamle data fra hele landet, formentlig anonymiserede registerdata, over, hvor mange der registreres med en funktionel lidelse, for at få mere viden om behovet. Det har man i Danske Regioner været positive over for.

Fakta om funktionelle lidelser
Der er ikke noget indbildt ved funktionelle lidelser, også selvom lægen ikke ikke kan se dem i en blodprøve eller på et skanningsbillede.
  • Patienter oplever reelle fysiske gener såsom smerter, svimmelhed eller lammelser, som kan være yderst invaliderende. Mange af de sværest syge ender med gentagne sygemeldinger eller at måtte gå på førtidspension.
  • Forskning med blandt andet hjerneskanninger tyder på, at hjernen hos patienterne er blevet overfølsom over for og dårligere til at sortere i kropsignaler eller ydre indtryk. Dermed bliver mindre signaler forstærket til alvorlige symptomer.
  • Op mod 300.000 danskere har en funktionel lidelse, skønnes det, og blandt andet falder kronisk træthedssyndrom, fibromyalgi, irriteret tyktarm, kronisk piskesmæld og duft- og kemikalieoverfølsomhed ind under samlebetegnelsen.
  • Behandlingen, som indtil nu har den bedst dokumenterede virkning, er en kombination af fysisk genoptræning og kognitiv adfærdsterapi.

Begejstrede eksperter

På specialklinikken for funktionelle lidelser under Aarhus Universitetshospital er der glæde over OUH-direktørens udspil. Klinikkens forskning er i lægekredse anerkendt som førende i landet.

- Det er simpelthen en fremragende ide. Det er jo det, vi efterlyser, man bør gøre, og vi ser gerne, at ethvert universitetshospital på sigt får sådan et center, siger Per Fink, professor og ledende overlæge på Afdelingen for Funktionelle Lidelser.

Også lektor på SDU Marianne Rosendal, som har været med til at lave vejledninger til praktiserende læger om funktionelle lidelser, hilser udspillet velkomment.

- For et par år siden lavede jeg et udkast om et center på OUH, så det er ikke en ny tanke. Men det er godt, det lyder til, at man endelig vil gøre noget ved det, siger hun.

Ikke gjort uden penge

Der er dog næppe brug for en database over lidelserne, mener Per Fink ved Afdelingen for Funktionelle Lidelser. Behovet er allerede kortlagt i undersøgelser, og Sundhedsstyrelsen arbejder nu på nye retningslinjer for lidelserne, påpeger han. Til det siger Peder Jest:

- Det har jeg respekt for, og finder vi ud af, at der allerede er lavet databaser over problemet, skal vi selvfølgelig ikke gentage øvelsen. Vi er i en indledende fase, og jeg har blot talt med Danske Regioner, som har været positive over for ideen. Derfor fortæller jeg nu om det.

Tanken har dog også været, at en undersøgelse kunne skabe større politisk opmærksomhed.

- Det er ingen hemmelighed, at sådan et nyt initiativ ikke bliver til noget uden penge eller vilje udefra, siger han.

OUH vil gøre rent bord og behandle overset patientgruppe: - Vi har ikke været gearede til de her patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.