OUH udsultes - privat hjerteklinik forgyldes


OUH udsultes - privat hjerteklinik forgyldes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Syddanmark bruger over 60 millioner kroner om året på privat hjertecenter i Varde samtidig med, at OUH’s egne hjertespecialister har for lidt at lave. Grov overtrædelse af udbudsregler, vurderer professor.

Mens de højt specialiserede hjertelæger på Odense Universitetshospital har for lidt at lave, bruger Region Syddanmark over 60 millioner kroner om året på at få behandlet patienter hos det private Hjertecenter Varde.

Det privat-offentlige samarbejde baserer sig på en fire siders maskinskrevet kontrakt indgået i 1997 mellem det daværende Ribe Amt og hjertecentret. Ifølge Region Syddanmarks sundhedsdirektion er de fire sider de eneste håndgribelige dokumenter i aftalen.

Fyens Stiftstidende har fået adgang til aftalen, der udløb i 1999. I årene efter har først amtet og siden regionen forlænget aftalen løbende uden at sende den lukrative million­ordre i udbud.

- Vi har en løbende aftale, og den kan vi ikke bare sige op, har regionsformand Carl Holst (V) forklaret. Han overtog ansvaret for den gamle aftale, da regionerne erstattede amterne i 2007.

- Det vil ikke være hæderligt at opsige en gammel aftale i morgen, mener regionens sundhedsdirektør Jens Elkjær.

Klar overtrædelse

Ifølge Steen Treumer, professor i udbudsret på Københavns Universitet, er regionens hensyn til Hjertecenter Varde dog alt andet end hæderligt.

- Det er efter min umiddelbare opfattelse en klar overtrædelse af tilbudsloven, siger han.

- Et er, at man kan begå fejl under et udbud. Men her har regionen slet ikke udbudt ordren, så andre leverandører har fået muligheden for at spille med. Det er en overtrædelse af udbudspligten og den groveste overtrædelse af udbudreglerne overhovedet, siger Steen Treumer.

Lukker uden regionspenge

De syddanske patienter er helt afgørende for Hjertecenter Vardes overlevelse. Godt halvdelen af patienterne kommer fra Region Syddanmark, oplyser privatsygehusets direktør, overlæge og medejer Ricardo Sanchez.

Han kan i øvrigt glæde sig over, at Sundhedsstyrelsen udpeger hans private sygehus som et af landets ganske få hjertecentre. Det betyder, at Syddanmark fremover kommer til at råde over to specialiserede hjertecentre, der skal slås om patienterne. For nylig nedlagde den hjertekirurgiske afdeling på OUH tre operationspladser, fordi der ikke er patienter nok.

Frås med pengene

Karsten Skawbo-Jensen, der er formand for Patientforeningen Danmark, undrer sig.

- Det er frås med pengene, hvis kapaciteten ikke bruges fuldt ud i det offentlige system, før man sender patienter videre til de private aktører, siger han.

På hjertecentret på OUH undrer narkoseoverlæge Mogens Hüttel sig også. I denne uge opererer centret seks patienter, selv om ressourcerne er til 17.

- Hvor længe kan de ansvarlige her i huset blive ved med at have ansatte til at udføre opgaver, som reelt ikke findes, spørger han.

Region Syddanmark besluttede inden årsskiftet at sende de operationer, som Hjertecenter Varde laver for regionen, i udbud.

OUH udsultes - privat hjerteklinik forgyldes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce