Hans Jørn Kolmos, overlæge og professor på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH, forklarer influenzaens hærgen

Hvorfor bliver vi ved med at blive ramt af influenza?

- Influenza er jo noget, vi får med jævne mellemrum, fordi det virus, der giver influenza, er meget dygtigt til at lave sig selv om - at mutere. Det er derfor, man er nødt til at vaccinere hvert år for at blive ved at beskytte mod nye influenzastammer, der skyder op og giver årets influenza.

Kan det ikke stoppes?

- Vi har ikke nogle stoffer, der helt slår influenzavirus ihjel. Vi har kun nogle stoffer - en slags antibiotika - der kan reducere skadevirkningerne, inden man er blevet alt for syg. Men de er ikke særligt effektive, de stoffer.

Når det er virus, der er skyld i influenza, hvorfor er det så altid på samme tid af året, vi bliver ramt?

- Fordi vi alle sammen er en smule svækkede om vinteren og derfor mere modtagelige. Desuden befinder vi os mere indendørs, hvor vi har større mulighed for at blive smittet af andre. Man kan også godt få influenza om sommeren, men det er mindre normalt.

Ofte føler man jo, at man er ved at dø. Hvorfor får folk det så dårligt?

- Alle de her symptomer, som vi kender så godt, opstår faktisk, fordi kroppen forsøger at bekæmpe influenzavirus. Det er i virkeligheden kroppens afværgereaktioner, vi føler os så syge af. Virus angriber dog også luftvejene og slimhinderne, så man eksempelvis hoster, og man kan godt få lungebetændelse. Men det, at du får ondt i hovedet og musklerne og føler dig elendigt tilpas, er faktisk kroppens forsvar. Immunsystemet udskiller stoffer, der giver præcis de symptomer.

Hvorfor tager det lang tid?

- Fordi virus angriber kroppens celler og slimhinder i luftvejene i hals og svælg, og det tager jo noget tid for dem at komme sig samt at få kroppen til at opbygge cellerne igen. Det er lige præcis forskellen på influenza og en forkølelse, der ikke angriber cellerne på samme måde. Og så findes virus i hele kroppen, når du får influenza.

Er det nødvendigt at lade sig vaccinere mod influenza?

- Vi anbefaler, at man giver vaccinen til kronisk syge og folk over 65 år. Og så vaccinerer vi vores sundhedspersonale, der kan risikere at smitte patienterne. Alle andre behøver ikke. De skal bare tage deres influenza med oprejst pande. På den anden side ved vi, at de tilfælde af influenza, hvor folk bliver så syge, at de er nødt til at gå hjem og lægge sig, kun er toppen af isbjerget. Omkring halvdelen af de smittede har ikke de klassiske influenzasymptomer, men noget, der kunne minde om en ondartet forkølelse, og mange mennesker går jo forkølede på arbejde og risikerer så at smitte alle andre.

  • Byline billeder

    Af:

    Jeg er journalist og nyhedsredaktør på Fyens Stiftstidende og Fyens.dk. Med udgangspunkt i samfundsdelen af aktualitet-, samfunds- og erhvervsredaktionen i Odense skriver jeg primært om forhold i Region Syddanmark - herunder sygehusvæsenet og akutområdet. Tidligere har jeg arbejdet som erhvervsjournalist på avisen og har desuden en fortid på Jydske Vestkysten samt artikelbureauet Storyhouse. Privat bor jeg i Odense og har to børn.

Mere om emnet

Se alle
5
Dobbelt så højt fravær: Influenza bremser produktion på fynsk fabrik

Dobbelt så højt fravær: Influenza bremser produktion på fynsk fabrik

3
Seks ekstra vagtlæger på arbejde: Influenzaen rammer Syddanmark

Seks ekstra vagtlæger på arbejde: Influenzaen rammer Syddanmark

Influenzaen narrer kroppens selvforsvar

Influenzaen narrer kroppens selvforsvar