Læger på OUH er begyndt at sætte mini-pacemakere direkte ind i hjertet på patienterne. Den nye teknologi kan mindske risikoen for infektion

SE VIDEO: Pacemakeren sættes ind i hjertet

Odense Universitetshospital har lagt sig ud i overhalingssporet, når det handler om at tilbyde patienterne en helt ny mini-pacemaker på størrelse med en stor vitaminpille.

I efteråret opererede man for første gang den lille minipacemaker direkte ind i hjertet på en patient. Foreløbig har otte patienter fået samme tur på hospitalet og alle med succes.

- Det er faktisk overraskende enkelt. Vi har fået nogle meget fine værktøjer til operationen, og selve indgrebet tager ikke mere end en halv times tid, siger overlæge Jens Brock Johansen fra Hjertemedicinsk afdeling på OUH.

Han og kollegaen, overlæge Niels Sandgaard, er de eneste i Region Syddanmark, der har lært at lægge de små pacemakere ind.

Begge forventer sig meget af den nye teknologi. Både fordi indgrebet er mere skånsomt, men også fordi alle fremmedlegemer i kroppen øger risikoen for infektioner.

- Forskellen på den nye pacemaker og de gamle er, at der ikke er behov for elektroder fra pacemakeren og ned til hjertet. Det hele er bygget ind i den lille pacemaker som sidder direkte i hjertevæggen, fortæller Jens Brock.

- Simpelthen så nemt

På grund af infektioner i ledningerne til den gamle pacemaker blev Erik Andersen fra Esbjerg en af de første patienter, der fik en minipacemaker opereret direkte ind i hjertet, hvor den nu sidder og holder styr på hans hjerterytme.

- Det gik jo simpelthen så nemt. Det tog nærmest kun en halv time, og jeg mærkede kun et lille tryk ved lysken, fortæller Erik Andersen.

Udviklingen går generelt mod smartere og mindre teknologi på sygehusene. Det fortæller Kim Dremstrup fra Institut for medicin og sundhedsteknologi på Aalborg Universitet.

Den udvikling rummer flere fordele for patienterne, påpeger Kim Dremstrup:

- Man kan helt enkelt spare det store hul i folk. Jo mindre et fremmedlegeme, der skal opereres ind i kroppen, jo mindre bliver risikoen også for infektion.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
En chance til: Ny pacemaker gav liv til Eriks hjerte

En chance til: Ny pacemaker gav liv til Eriks hjerte

Et lille vidunder på kun to gram

Et lille vidunder på kun to gram

Småt er - næsten altid - godt

Småt er - næsten altid - godt