Odense Universitetshospital rykker tættere på de akut syge patienter, når akutlægehelikopteren fremover kan lande over for Den Fælles Akutmodtagelse på OUH. En placering, der sandsynligvis kan redde liv og patienters førlighed.

Akutlægehelikopteren lander klokken 14.07, lyder meldingen.

Derfor kan Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark, lige nå det.

Hun stiller sig foran mikrofonen på det nye lysegrå beton klokken 14. På rampen op til en overdimensioneret tallerken af endnu mere gråt med et stort H midt på.

Det er her helikopteren fremover skal lande, når den flyver med akut syge patienter til Odense Universitetshospital, OUH.

OUHs nye helipad, som anlægget hedder, blev indviet mandag eftermiddag, da Stephanie Lose (V) og Karsten Uno (S), formand for innovationsudvalget i regionen, synkront klipper det røde bånd over.

- Tillykke. Det bliver en fordel for patienterne og for medarbejderne på OUH, indleder Stephanie Lose sin tale.

Hurtige til OUH

Hun lægger vægt på, at det især er patienterne i udkanten, der får glæde af, at de nu er rykket tættere på den specialiserede hjælp på OUH.

Hun præsenterer også et regnestykke:

Landingspladsens nye placering, helikopteren landede før på en boldbane et stykke fra OUH, sparer patienterne for at blive båret ind i en ventende ambulance og kørt til OUH.

Den tur tog mellem ti og 15 minutter.

Helikopteren flyver 400 kilometer i timen.

Ergo er OUH rykket i hvert fald 40 kilometer tættere på de patienter, der bliver fløjet til OUH, fordi de er kritisk syge.

- Det svarer til, at OUH nu ligger i Fredericia, hvis du er vestjyde, lyder konklusionen.

En øvelse, der har kostet cirka 6,2 millioner kroner i anlægsudgifter.

Det kunne ikke betale sig at lade patienterne vente til Nyt OUH, hvor der er budgetteret med en landingsplads.

- Vi kunne ikke være andet bekendt. Det, vi har fået for de penge, har kæmpe stor betydning for patienterne, siger Stephanie Lose.

Hun når lige at runde sin tale af, da lyden fra helikopterens rotorblade flænger den hede, stillestående luft over den nye helipad.

Piloten flyver en æresrunde og lander, mens nyrevet jord i bedene omkring anlægget blæser op om flokken af tilskuere, der tæller både fynske borgmestre, ansatte på OUH og Bastian Clausen på fire år, der selv blev fløjet til OUH i en helikopter for cirka to uger siden.

Han kom i karambolage med en havetraktor hjemme i Horsens. Nu er han kommet for at se helikopteren igen. Han husker ikke noget fra sin egen flyvetur til Odense, hvor mor ekstraordinært fik lov til at flyve med.

Han sov hele vejen.

Nu sidder han i en kørestol og kigge på den store, gule akutlægehelikopter.

En førsteplads

Bastian Clausen blev fløjet til OUH, fordi kirurgerne her er gode til at redde førligheden, når nogen kommer alvorligt til skade med arme eller ben.

- Vi er glade for, at han blev fløjet til OUH. Det er her specialisterne er, og de har allerede sagt, at han kommer til at gå normalt og løbe igen, fortæller Morten Søborg, der er med den fireårige dreng til indvielsen.

- Se den kan flyve, Morten, siger Bastian Clausen.

De to triller ud på græsset og hentet en gul flyver, Bastian Clausen har kastet ud på græsset.

Karsten Uno (S) og direktør for OUH, Michael Dall, holder også hver en tale i dagens anledning, inden der bliver serveret sandwich, kage og frugt.

- Det her er en festdag. Vi ved, at minutterne gør en afgørende forskel. Få minutter kan betyde færre varige men eller et helt liv. Derfor leder vi efter minutter overalt, lød det fra Michael Dall.

Her fandt de helt op til et kvarter, der kan skæres af transporttiden for de akutte patienter, der bliver fløjet til OUH.

Det kommer især patienter med blodpropper i hjernen eller hjertet til gode, og de patienter, der er kommet ud for en alvorlig ulykke, og har akut brug for speciallægernes hjælp.

- Det er fantastisk. Det her har rykket OUH fra en bundplacering til en 1. plads, for os, lyder det fra piloten, der også er inviteret på sandwich og kage.

Han henviser til, at det også er muligt for helikopteren at fylde tanke med brændstof på OUHs anlæg. det findes ikke andre steder i Danmark.

Lidt efter halv tre letter helikopteren og flyver hjem til basen. Den står trods alt standby og kan blive kaldt til en kritisk syg patient når som helst.

  • Jørgensen_Kristina_Lund_(2015)_15

    Af:

    Jeg har siden 2012 været uddannelsespolitisk journalist på Samfundsredaktionen med ansvar for at dække for uddannelse og dannelse af vores børn. Fra vuggestue til de højere læreranstalter. Jeg har været på Fyens Stiftstidende siden 2005 og har tidligere skrevet for weekendredaktionen, erhverv, web, og tillæg. Jeg bor i Odense og har tre børn.