OK18-overblik: Her er status - og det slås de om


OK18-overblik: Her er status - og det slås de om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forhandlingerne om overenskomster på det statslige, det regionale og det kommunale område er brudt sammen. Nu venter forligsinstitutionen.

Overblik: Mandag aften brød forhandlingerne om en overenskomst til de ansatte i den kommunale sektor sammen, og tirsdag sidst på eftermiddagen var udfaldet det samme på det regionale område.

Dermed er der stilstand på alle tre fronter af forhandlingerne om en overenskomst til offentlige ansatte.

Her er et overblik over, hvordan forhandlingerne ser ud fordelt på de tre sektorer:

1. Staten: Brudt sammen
Sammenbrud på to fronter og udsigt til det samme på det regionale område. Det er den dystre status på OK18-forhandlingerne tirsdag. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Torsdag skal forligsmanden mødes med Flemming Vinther fra Centralorganisationernes Fællesudvalg og statens repræsentanter.

En central knast er lønstigninger. Lønmodtagerne ønsker en lønstigning, der afspejler, at dansk økonomi er i bedring.

Modsat mener staten, at offentligt ansatte fik for høje lønstigninger under finanskrisen fra 2008 og derfor har et efterslæb.

En anden knast i forhandlingerne er spørgsmålet om betalt frokostpause.Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) understregede tirsdag, at de statslige arbejdsgivere ikke vil angribe de offentligt ansattes frokostpause. Sådan bliver det ellers fremlagt i pressen, mener Løkke.- Det er notorisk forkert. Det ved jeg, siger Løkke.

2. Regionerne: Brudt sammen

Overenskomstforhandlingerne mellem de regionalt ansatte og Danske Regioner brød sammen tirsdag ved 17-tiden.

Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd, er chefforhandler for de regionalt ansatte. Hun siger, at lønrammen - ligesom på det statslige og det kommunale område - er årsag til sammenbruddet.

Den betalte spisepause er også en knast i regionernes forhandlinger, ligesom den har været det i både de statslige og de kommunale forhandlinger.

Anders Kühnau, der er chefforhandler for Danske Regioner og formand i regionsrådet, er ærgerlig over, at forhandlingerne er brudt sammen.- Vi har i vores forhandlinger taget udgangspunkt i en lønstigning. Desværre er de faglige organisationers lønkrav så meget højere end vores udgangspunkt, at det slet ikke spiller sammen med resten af det danske arbejdsmarked, siger Anders Kühnau.

3. Kommunerne: Brudt sammen

Mod tradition forsøgte parterne på det kommunale område at lande en aftale først. Mandag måtte de give op.

Igen er der uenighed om, hvor stor en pose penge, der skal være til løn.

Derudover kræver lønmodtagerne, at der er "realitetsforhandlinger" om lærernes arbejdstid, før de kollektivt kan indgå en aftale.

Siden 2013 har området været reguleret af et lovindgreb og ikke en overenskomst. Derfor kræver lønmodtagerne en aftale, der kan tage områdets regler tilbage til arbejdsmarkedets parter.

Ifølge lønmodtagerne har kommunerne forsøgt at få en generel aftale på plads på en måde, så de andre faggrupper står uden mulighed for at være solidariske med lærerne i tilfælde af en konflikt.

4. Vigtige datoer

Onsdag er der deadline for varsling af enten lockout, hvor arbejdsgiverne sender de ansatte hjem, eller strejke, hvor lønmodtagerne nægter at arbejde.

En sådan strejke eller lockout vil træde i kraft 1. april. Det er på det tidspunkt, at de nuværende overenskomster udløber.

Kilder: Ritzau og FOA-formand Dennis Christensen

OK18-overblik: Her er status - og det slås de om

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce