OK18: Det betyder en lockout for os


OK18: Det betyder en lockout for os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ca. 440.000 offentligt ansatte berøres direkte, hvis en lockout i stat, regioner og kommuner bliver en realitet fra tidligst 10. april. Men mange andre rammes af en OK18-konflikt, der reelt kan lamme det offentlige Danmark. Avisen Danmark har været på gaden i Esbjerg, Odense, Viborg, Aarhus og Vejle for at få bud på, hvordan en lockout kan påvirke hverdagen.

1. Marie Degn, Esbjerg, lærerstuderende

Jeg kan for det første ikke komme i skole, og jeg ved ikke, om jeg kan blive færdiguddannet som lærer til sommer, hvilket ellers er planen.

Jeg kan ikke forberede mig til mine eksamener, fordi vi ikke må bruge faglokaler som dem til hjemkundskab og fysik uden opsyn fra vores undervisere, og jeg kan ikke få vejledning til min bacheloropgave.

Jeg bliver økonomisk udfordret, fordi jeg er lærervikar i en 9. klasse. Ét er, at jeg mister en indtægt. Noget andet er, at mine elever ikke vil blive undervist i noget, som langt de fleste skal bruge på for eksempel gymnasiet.

Jeg har opsagt min lejlighed og skal være ude i midten af juni. Eftersom min uddannelse formentlig bliver forlænget, skal jeg flytte hjem til mine forældre på Fyn. Her vil jeg blive afhængig af offentlig transport, som måske også vil blive ramt af konflikten. Det er lidt noget lort.

2. Gudrun Ivang, Vejen, førtidspensionist

Jeg tror, det bliver hårdt for de syge på sygehusene, men jeg forstår godt sygeplejerskerne. Der bliver bare skåret ned og ned og ned hele tiden, så jeg forstår godt, de er nødt til at råbe op.

Jeg tror ikke, at lockouten vil ramme mig selv særlig hårdt. Jeg kommer en gang imellem på Sydvestjysk Sygehus, så jeg kan se, hvordan der bliver skåret hele tiden. Skulle det blive nødvendigt for mig at bruge sygehuset under lockout, må jeg bare tage det med til den tid, hvis det bliver nødvendigt.

Jeg sympatiserer med de faggrupper, jeg har forbindelse med. Jeg synes, det er godt, de siger fra. De har dæleme travlt på sygehusene.

3. Stine Pangler, Esbjerg, lærerstuderende

Lockouten betyder, at jeg ikke bliver færdiguddannet til juni.

Det betyder også, at vi kan risikere at skulle til samtlige eksamener på én uge. Herunder vores bacheloreksamen.

Jeg har også et barn, der bliver ramt i skolen. Jeg er heldigvis studerende, så det kan jeg løse.

Men vi bliver ramt alle steder. Sygehusene kommer kun til at køre på laveste blus. Lige nu er jeg på vej på studietur til Indien, så strejker og lockouter er noget, jeg forholder mig til, når jeg kommer hjem. Det er mere mine eksamener, jeg tænker på lige nu.

Jeg tror dog ikke, vi kan holde sommerferie, fordi vi formentlig skal afslutte vores uddannelse i løbet af sommeren, så vi er færdige, inden det nye skoleår starter.

4. Lene Kaspersen, Vinding, social- og sundhedshjælper på et plejehjem
Foto: Mette Mørk

Vi er ikke blevet udtaget til strejke, og jeg tvivler på, at en lockout vil betyde noget for mig.

Jeg arbejder som nattevagt på et plejehjem og kan vel næppe undværes.

Det håber jeg i hvert fald ikke. Men jeg ved det ikke og må se tiden an. Som alle andre. Min datter bliver student til sommer, og det kommer næppe til at betyde noget for hende.

5. Hans Jørgen Nielsen, Aagaard, lagermedarbejder
Foto: Mette Mørk

Jeg arbejder som lagermedarbejder på en papkassefabrik og bliver jo ikke berørt, da jeg ikke er offentligt ansat.

Det gør min hustru og store børn heller ikke. Men jeg synes, det er fornuftigt, at de har varslet strejke. Sådan er det danske system jo skruet sammen.

6. Kasper Kling, Vejle, ansat i en grossistvirksomhed
Foto: Mette Mørk

Vi har ikke helt sat os så meget ind i det derhjemme, men det er klart, at vi vil komme til at mærke det. Vores datter på otte år går på Vinding Skole og risikerer jo ikke at skulle i skole. Vi er ikke begyndt at kigge efter en pasningsmulighed endnu. Men det bliver vi nok nødt til. Vi arbejder begge inden for det private.

7. Stine Sommer, byplanlægger, Beder
Foto: Jens Thaysen

Man kan sige, jeg er en af de heldige, jeg går hjemme på barsel. Men jeg tror, det kommer til at betyde noget for min dreng, på to år og ni måneder, at han ikke kan komme i vuggestue. Han må gå hjemme hos mig. Men det bliver måske på bekostning af lillebror, på en måned, der får mindre opmærksomhed. Vi er begge privat ansatte, så vi rammes ikke økonomisk af lockouten.

8. Nanna Johansen Sodemann, lærer, Aarhus
Foto: Jens Thaysen

Det kommer til at betyde tabt undervisning, og elever der bliver kede af at mangle en lærer. Selv kan jeg ikke passe det arbejde, jeg elsker. Jeg føler mig utilstrækkelig - at jeg ikke bliver hørt. Jeg var studerende sidste gang, der var konflikt, så dengang var jeg ikke berørt af lockouten. Men jeg har forstået, det betyder, jeg ikke får løn, men et lån der skal betales tilbage.

9. Poul Eriksen-Jensen, teamleder i CA a-kasse, Beder
Foto: Jens Thaysen

Det kommer ikke til at betyde alverden for mig. Min kone kommer til at passe nogle børnebørn. Jeg arbejder i en a-kasse, og nogle af vores medlemmer vil ikke kunne få supplerende, fordi de er omfattet af konflikten.

10. Julie Ejegod, Odense, læser psykologi
Foto: Vibeke Volder

Jeg læser psykologi på SDU og skal til eksamen den 5. april. På den måde er jeg heldig, at det ikke kommer til at ramme min eksamen, hvis det skulle ende med en lockout,. Men det kommer alligevel til at gå ud over mine studier, fordi jeg ikke kan komme i gang med mit næste modul.

11. Sune Roholt Mortensen, Odense, ansat på gymnasium
Foto: Vibeke Volder

Jeg bliver ramt på den måde at jeg ikke skal møde på arbejde. Jeg er ansat på et gymnasium, men kun på deltid. Jeg har gang i en masse andre ting og er ikke bundet op økonomisk, af de timer jeg har på gymnasiet. Jeg tænker mest på, hvordan det kommer til at ramme eleverne i forhold til deres eksamener.

12. Mia Brønd, Odense, jurist
Foto: Vibeke Volder

Jeg er jurist på OUH, så umiddelbart vil en lockout betyde, at jeg ikke skal møde på arbejde. Udover at det selvfølgelig har nogle økonomiske konsekvenser, er der også en række projekter, som skal rykkes, og det vil vi jo gerne undgå. Lige nu tager vi det dog helt roligt og er ikke begyndt forberede noget.

13. Sarah Svendsen, Viborg, skoleelev

Jeg synes, det er åndssvagt for at være helt ærlig. Jeg synes, det er rigtig dumt, at det skal gå udover os. Vi har en lejrskole med klassen den uge, hvor lockouten måske bliver, og det hele er så usikkert. Måske bliver det ikke til noget på grund af lock-out, og det er ærgerligt. Vores lærere synes selvfølgelig også, det er rigtig træls, og det hele er så rodet.

14. Anne-Marie Eyby, Viborg, på barsel

Jeg går på barsel lige nu og har ikke nogen børn i institutioner, så for mig vil det ikke betyde det helt store. Sygehusene vil selvfølgelig ramme mange mennesker, og jeg læste lige den anden dag, at de fødende kvinder kan blive ramt af lockouten, og nu er det ikke så længe siden, jeg selv har født, så det er da lidt uhyggeligt at tænke på, synes jeg. Men jeg er egentligt ikke bange for, at det vil ske.

15. Susanne Rasmussen og Charlotte Bohn, Viborg

Vi tager egentlig ikke den lockout så tungt, for ingen af os går i skole lige nu. Vi har ikke fulgt så meget med i det hele, men vi skal nok finde løsninger på børnepasninger og sådan nogle ting. Så har vi noget familie, der kan hjælpe til. Men det kan da godt blive et problem med sygehusene, hvis der er meget, der lukker ned. Der vil jeg nok få et problem, men det må vi se på til den tid.

OK18: Det betyder en lockout for os

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce