Nyt klima udfordrer landbruget


Nyt klima udfordrer landbruget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VEJRLIG: Land- og skovbruget forbereder sig på at skulle dyrke nye afgrøder som soja
Selv om det i øjeblikket kan være svært at tro på, at Danmark står midt i en klimaforandring, som giver varmere vejr, er jord- og skovbruget konkret ved at forberede sig på klimaændringer.

- Gennemsnitstemperaturen er i de seneste årtier steget, og det kan føre til, at landbruget herhjemme fremover skal til at dyrke helt nye afgrøder.

Om 20 år kan man forestille sig, at vi på danske marker vil komme til at se solsikke og sojabønne, eller at vi skal dyrke majs til færdigmodning. Det varmere vejr vil også give nye muligheder i bær- og grøntsagsproduktionen, siger forskningsprofessor og medlem af FN's klimapanel, Jørgen Olesen fra Danmarks Jordbrugsforskning i Foulum.

Længere vækstsæson

Jørgen Olesen peger på, at gennemsnitlige temperaturstigninger på en halv grad eller mere allerede påvirker plantelivet på den nordlige halvkugle.

- Længden af vækstsæsonen er i de senere år øget med 10 dage også langt ind i Sibirien. Det ved vi ganske sikkert fra bl.a satellitovervågninger, siger han.

Praktiske overvejelser

I det praktiske landbrug forholder man sig også seriøst til klimaudfordringen. Godsejer Niels E. Langkilde, Bramstrup ved Odense, regner ikke umiddelbart med, at han skal dyrke nye afgrøder, men han tager på anden vis højde for de ændrede vejrforhold.

- Det vil være en stor fejl, hvis man ikke tager bestik af klimaforandringerne. Her på godset overvejer vi, hvordan vi kan tilpasse maskin- og bygningsinvesteringer til nye vilkår, siger han.

Mere løvtræ i skovene

I skovbruget forbereder man sig også til klimaforandringerne. Der nyplantes nu langt mere løvtræ end tidligere, og der sker en reduktion af arealerne med rødgran, som har svært ved at klare sig med de varmere vintre.

- Rødgranen har brug for en kuldeperiode for at finde hvile, siger forskningschef Karsten Rasmussen fra landbohøjskolens Center for Skov Landskab og Planlægning.

Rødgranen dækker i dag næsten 30 procent af det danske skovareal.

Danske sydfrugter

Også for frugt- og bæravlerne vil der opstå nye muligheder og udfordringer, men sydfrugterne ligger dog ikke lige for i de danske plantager, mener den fynske frugt- og bærkonsulent Svend O. Ramborg:

- Avlerne har først og fremmest behov for stabile vækstår, og det ser ud til, at det varmere klima efterfølges af større udsving. De klimatiske forskelle fra år til år er stadig for store til, at man kan bygge noget på det, siger han.

Flere vejrekstremer

Det mønster fornemmer forskningschef Karsten Rasmussen også.

- Vi har fået flere klimamæssige ekstremer med lange våde eller tørre perioder, og hvis vi også får flere storme, er den helt gal, siger han.

Nyt klima udfordrer landbruget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce