Fire ud af ti holder løbende øje med jobtilbud på internettet. Folk ønsker, at holde sig opdaterede, også selvom de ikke søger nyt job, mener fagfolk.

Når danskerne sidder foran computeren, bruger mange af os tiden på at kigge jobopslag.

38 procent af den samlede arbejdsstyrke holder øje med, hvilke stillinger der er ledige, hvilket svarer til en million danskere. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af Epinion for Deloitte.

Anne Hansen er afdelingsleder for rekrutteringsbureauet TEMP-TEAM i Odense. Hun oplever tydeligt, at folk kigger jobopslag uden at være egentlig jobsøgende.

- Det er en måde at holde sig orienteret på. Vi har altid screenet jobannoncerne i søndagsavisen og lignende, og nu kigger man så på det elektronisk i stedet for at se, hvad der rør sig. Uden at man nødvendigvis er interesseret i at skifte job, siger hun.

Også Jesper Dalhus, der ejer rekrutteringsbureauet Jemac Kommunikation, oplever, at flere og flere søger og finder job på nettet.

- Mange vil gerne holde sig orienteret om, hvad der foregår, men søger ikke aktivt. Mange job bliver besat via netværk. Så måske er det ikke mig der skal have et job. Men måske kender jeg en, der mangler et. Det er også en måde at hjælpe andre mennesker på, siger Jesper Dalhus.

Finanskrisen har fået os til at søge

Forklaringen på at folk kigger efter job på internettet, skyldes ifølge Anne Hansen, at der især efter finanskrisen er blevet en kortere tidshorisont på arbejdsmarkedet. Medarbejdere er mere flytbare og tilpasser sig hurtigere, end de tidligere gjorde.

- Danskerne holder sig orienterede om, hvilke virksomheder der er på markedet, hvilke der oplever vækst, hvilke der har god aktivitet og så videre. Der kan man tolke meget. Måske det ikke er aktuelt for den jobsøgende lige nu, men et jobskifte kunne være aktuelt om nogle år, siger Anne Hansen.

Også Jesper Dalhus ser, at krisen har været et vendepunkt. Han ser, at mange, der blev fyret under krisen, ikke har fundet samme glæde ved det nye job, da man i højere grad end tidligere har fokus på resultat og produktionstal. Det kan være medvirkende til, at mange søger nyt, mener han.

23 procent vil søge job i 2016

Men har danskerne så tænkt sig at søge nyt job i løbet af 2016? Til det svarer 23 procent ja. Det overrasker ikke Anne Hansen, at der er flere, der kigger stillinger, end der reelt vil søge et job.

- Vi oplever, at man ubevidst er villig til at skifte job alligevel. Hvis det rigtige tilbud dukker op, slår man til, og så er man villig til at flytte sig, selvom man ikke troede, man var klar til det, siger hun.

At danskerne kigger efter job, giver arbejdsgiverne mulighed for at sende deres signalværdier ud og markedsføre deres virksomhed, mener Anne Hansen. Samtidig skal de også gøre mere for at fastholde medarbejderne, så de ikke bliver fristede af de mange jobtilbud på internettet.

Undersøgelsen: Det blev de spurgt om

Kigger du efter nyt job?

Ja, jeg holder øje med jobopslag, f.eks. på internettet: 38 procent

Herunder: Ja, jeg har oprettet en søgeagent på et jobsite på internettet: 9 procent.

Nej: 55 procent

Andet/ved ikke: 7 procent

Har du tænkt dig at søge nyt job i 2016?

Ja: 23 procent

Ved ikke: 23 procent

Nej: 54 procent

Undersøgelsen er baseret på i alt 2086 interviews med repræsentativt udvalgte danskere i arbejde.

  • fyens.dk