Nyt håb for kræft-patienter


Nyt håb for kræft-patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FREMSKRIDT: Ny behandling skal give kræftpatienter bedre livskvalitet og forlænge levetiden
Erling Lassen fik i 1997 diagnosen kræft i knoglemarven. Og i foråret 2004 var der ikke mange muligheder tilbage for behandling.

Men en helt ny metode har givet ham troen på et længere liv med færre smerter.

Det er en ny, revolutionerende behandling, hvor medicinen i stedet for at dræbe celler, som traditionel kræftbehandling gør, omprogrammerer cellerne, og dermed hæmmer sygdommens symptomer. Medicinen hedder Velcade og gives ved indsprøjtning.

Erling Lassen startede behandlingen med Velcade den 3. maj 2004. Og det har nu haft en effekt.

- Jeg har det bedre - og jeg går bedre, fortælle Erling Lassen fra Odense, der har færre smerter og har smidt den ene krykke.

På Afdeling X på Odense Universitetshospital, hvor de har prøvet den nye behandling på Erling Lassen og fire andre patienter med kræft i knoglemarven, er de begejstrede for resultaterne.

Banebrydende

- Det her er banebrydende. Det er fremtiden inden for kræftbehandling. Og det har gjort stort indtryk på os, at patienterne får synligt færre smerter. De får heller ingen knoglebrud, som ellers er det normale for patienter med knoglemarvskræft, forklarer Jens Oluf Pedersen, ledende overlæge på afdeling X.

Velcade er på grund af de gode resultater fra forsøg i Europa hurtigt blevet godkendt, og lå fra slutningen af maj klar til brug. I USA, hvor stoffet er udviklet, blev det også godkendt på rekordtid.

Jens Oluf Pedersen tror på, at der om tre år vil være udviklet flere stoffer, der virker som Velcade - blot designet til at hæmme symptomerne fra andre kræftsygdomme.

- Det er en helt ny måde at angribe sygdomme på. Vi går ind og stiller en præcis diagnose - finder de syge celler. Og så bliver stoffet, der virker på den bestemte fejl i cellen, designet, forklarer han.

Det er også vigtigt at understrege, at det ikke handler om helbredelse, men om at fjerne symptomerne fra sygdommen, så patienterne får et længere liv uden smerter.

- Diagnosticeringen er derfor helt afgørende. For kun med en præcis diagnose er det muligt at designe medicinen, siger Jens Oluf Pedersen.

Hos Dansk Myelomatose (knoglemarvskræft,red. ) Forening er der kun begejstring at hente.

- Det er mange år siden, der er kommet noget nyt, så det er rart med nye muligheder, siger Ole Dallris, formand for Dansk Myelomatose Forening og tilføjer.

- Det er selvfølgelig endnu kun et kort perspektiv med Velcade, men det har givet fornyet håb for patienterne.

På afdeling X er de nu begyndt at bruge behandling med Velcade på patienter med lymfekræft. Og i USA er de gået skridtet videre og behandler nu også brystkræftpatienter - med held.

Nyt håb for kræft-patienter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce