Nyrups exit skaber tomrum


Nyrups exit skaber tomrum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med Poul Nyrup Rasmussens overraskende farvel til Europa-Parlamentet, står Socialdemokraterne med et stort problem. Det samme gør dansk Europa-politik.

Poul Nyrup er nemlig den sidste i rækken af kendte profiler, som nu har valgt at vende ryggen til Parlamentet.

Efter Henrik Dam Kristensen, Gitte Seeberg, Anders Samuelsen og Jens Peter Bonde m.fl., hvoraf de tre førstnævnte hellere ville tilbage til Folketinget.

Det sender uundgåeligt et signal til danskerne om, at EU-parlamentet og EU-politik i det hele taget ikke er så vigtigt, som politikerne ellers prøver at bilde os ind. Og det vil unægteligt påvirke valgdeltagelsen til Europa-Parlamentet i 2009. Med mindre partierne hurtigst muligt får støvet andre kendte og garvede ansigter op.

Venstre har længe været ude med følerne for at finde en afløser for deres spidskandidat Karin Riis-Jørgensen, som også stopper, men hidtil har lysten til at stille op mod Nyrup været begrænset.

Nu er der frit slag og lige vilkår for alle partier til at opfinde en stemmesluger. De mest realistiske bud indtil videre er de gamle rivaler som politiske ordførere; Jens Rohde for Venstre og Frank Jensen for Socialdemokraterne.

Der er dog stadig et stykke vej op til Poul Nyrup Rasmussen, som ved valget til Europaparlamentet i 2004 støvsugede landet for knap en halv million personlige stemmer.

Herefter gjorde han godt og grundigt op med myten om, at overmodne toppolitikere blot bruger EU-Parlamentet som en behagelig retrætepost, mens de vænner sig til at have et liv igen.

Poul Nyrup er derimod gået ind i jobbet med liv og sjæl.

Han har knoklet som en hest, rejst Europa tyndt som formand for de Europæiske Socialdemokrater (PES), bekæmpet kapitalfonde med næb og kløer og sat et hav af andre initiativer i søen.

Han har med andre ord taget den maniske arbejdsflid med sig, som han både var kendt og berygtet for i Statsministeriet.

Derfor virker det mærkeligt abrupt, at han kaster handskerne efter kun en enkelt runde i Parlamentet. En beslutning, som også kom uventet for Socialdemokraterne selv i går.

Om der ligger andet bag, end de grunde Poul Nyrup selv har givet, finder vi måske aldrig ud af.

Almindeligt kendt er det dog, at datterens selvmord under hans statsministertid naturligt nok har kastet lange skygger over en ellers fin karriere.

Derfor lyder det plausibelt, at Nyrup har lovet sig selv på et tidspunkt at bruge sin status til at kæmpe de sindslidendes sag.

Mens de sociale foreninger og familien således får gavn af Nyrups engagement fremover, får Socialdemokraterne nu mere end travlt med at dække en svækket front af i Bruxelles.

Nyrups exit skaber tomrum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce