Nye tal: Sygehuslæger kan løse lægemangel

770 læger i almen medicin, som er det speciale, som er målrettet praktiserende læger, arbejder slet ikke som praktiserende læger. Og det er problem på grund af den aktuelle mangel på familielæger, lyder det fra lægeformand.

Nye tal: Sygehuslæger kan løse lægemangel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvis hospitalslæger med speciale i almen medicin skiftede kitlen ud med et liv som praktiserende læge, vil manglen på familielæger stort set forsvinde, viser ny opgørelse.

Alle almindelige praktiserende læger er uddannet inden for det det lægefaglige speciale, som hedder almen medicin. Igennem flere år har der været mangel på praktiserende læger især i yderområderne, og nogle steder er manglen så kritisk, at det har direkte konsekvenser for borgernes mulighed for at få et godt og hurtigt lægetilbud i rimelig geografisk afstand fra hjemmet.

Nu viser en ny opgørelse fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO), at de læger, som er uddannet i almen medicin, og som arbejder andre steder end i praksissektoren, vil kunne løse den nuværende mangel på læger i alle regioner på nær Nordjylland, hvis de skiftede karrierespor og blev praktiserende læger.

Avisen Danmark fortalte for nylig, at der i Region Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland er mere end 90 ledige stillinger, og at flere af de ledige stole er i egne i landet, som regionerne kategoriserer som lægedækningstruede områder. DR lavede i november 2017 en lignende opgørelse, der afslørede, at der mangler 157 praktiserende læger i hele landet. Lægedækningen bliver i de kommende år presset yderligere af, at op mod 30 procent af de praktiserende læger flere steder er mere end 65 år og derfor på vej på pension. Det gælder i blandt andre Tønder, Lemvig og Brønderslev Kommuner.

PLO's opgørelse viser, at 770 ud af i alt 4404 aktive læger uddannet i almen medicin ikke arbejder som praktiserende læger. De fleste af dem arbejder som læger på offentlige sygehuse, hvor især de fælles akutmodtagelser (skadestuer) gør brug af deres brede kompetencer.

Behov for 5000 læger

Christian Freitag, formand for PLO, erkender, at det er urealistisk at tro, at alle 770 læger er parate til at skifte til praksissektoren.

- Men vi har et reelt problem lige nu og flere år ud i fremtiden, fordi det tager lang tid at uddanne en læge i almen medicin. Så kunne man lokke bare en tredjedel, ville vi have en løsningsmulighed, der kan virke med det samme, siger Christian Freitag.

PLO-formanden opfordrer sygehusejerne, landets regioner, til at fremover at overveje, om det er strengt nødvendigt at ansætte almen medicinere på sygehusene.

- Regionerne står i en dobbeltrolle, fordi de har ansvaret for både sygehus- og praksissektoren, og måske bør de overveje, om det virkelig er en almen mediciner, de har brug for næste gang, de ansætter en læge. For praksissektoren mangler dem, og vi kan ikke bruge en gynækolog eller en kirurg som alment praktiserende læge, siger Christian Freitag.

Stephanie Lose (V), formand for Region Syddanmark og kommende for formand for Danske Regioner, mener ikke, at en flytning af flere hundrede læger fra en sektor til en anden er vejen frem.

- For det første kan vi ikke bestemme, hvor folk skal arbejde, og for det andet er læger uddannet i almen medicin en eftertragtet gruppe på sygehusene på de fælles akutmodtagelser og andre medicinske afdelinger, siger hun.

Stephanie Lose peger på, at der er behov for flere udvide bestanden af kommende praktiserende læger.

- Fokus skal være på at uddanne flere læger indenfor almen medicin, fordi vi i kommende år vil se et behov for vækst i antallet af praktiserende læger på grund af den demografiske udvikling med flere og flere ældre patienter, siger Stephanie Lose.

Ifølge PLO's egen prognose fra 2016 vil der i 2030 være behov for cirka 5000 praktiserende læger. I dag er der knap 3500.

Nye tal: Sygehuslæger kan løse lægemangel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce