Ny vejledning skal forebygge og håndtere vold på skoler

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at der er behov for en kulturændring i folkeskolen for at dæmme op for vold på landets skoler.

Ny vejledning skal forebygge og håndtere vold på skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For mange lærere er udsat for vold på landets skoler. Undervisningsministeriet er nu klar med vejledning.

Hver femte lærer har været udsat for vold, mens knap hver fjerde er blevet truet. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø fra 2017.

Det er for mange, mener undervisningsminister Merete Riisager (LA). Derfor er ministeriet nu klar med en vejledning, der skal hjælpe skolerne med at forebygge og håndtere vold og trusler.

Ifølge undervisningsministeren er der behov for en kulturændring i folkeskolen, så man i højere grad systematiserer håndteringen af volden.

- Vi har en tillidskultur i det pædagogiske miljø i Danmark, og det er godt, og det skal vi være stolte af. Men det gør også, at vi nogle gange kan have svært håndtere, hvis der faktisk sker alvorlige overgreb.

- Der kan være en tendens til, at man vurderer det værende mindre alvorligt, end det er. Det kan være, at man ikke får lavet en systematisk indsats i forhold til den medarbejder, der har oplevet det eller samlet godt nok op i forhold til det barn, der har reageret alvorligt, siger ministeren.

Vejledningsmaterialet er udarbejdet af en arbejdsgruppe, der blandt andet indbefatter fagforeninger og organisationer.

Formand for Arbejdsmiljø- og Organisationsudvalget i Danmarks Lærerforening Thomas Andreasen er glad for, at der er kommet fokus på problemet.

- Jeg tror, det er rigtig vigtigt for det lokale arbejde på skolerne, at der er materiale med konkrete handleanvisninger til forebyggelse. Og når det kommer fra ministeriet, så har det status og forpligter, siger han.

Han håber, at det nye fokus på problemet kan udmønte i ressourcer til at forebygge vold og trusler ude på landets skoler.

- Det er min forventning og forhåbning, at der i forlængelse af vejledningen bliver taget nogle initiativer, så der bliver afsat ressourcer til den her problemstilling, siger Thomas Andreasen.

Konkret peger han på, at der skal være bedre mulighed for at være to lærere til stede i de klasser, der oplever problemet.

Der følger ingen penge med vejledningen, en Merete Riisager peger på, at de enkelte kommuner kan vælge at sætte to lærere i en klasse.

- Hvordan man sammensætter lærerdækningen i klasserne, er noget, man klarer i kommunerne, siger hun.

Den nye vejledning er det første skridt i en indsats, der skal fortsætte i løbet af foråret. Der ventes blandt andet en undersøgelse af problemet med vold og trusler i skolen.

FAKTA: Flere lærere oplever vold på deres arbejdsplads
Antallet af lærere, der bliver udsat for vold og trusler på deres arbejdsplads, er stigende.

I 2012 var 13 procent af de adspurgte lærere blevet udsat for vold, mens det i 2016 var steget til 19,3 procent. Det viser undersøgelser foretaget af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

Tallene resulterede i, at undervisningsminister Merete Riisager i oktober 2017 nedsatte en arbejdsgruppe, der skulle komme med forslag til en handleplan.

Arbejdsgruppen består af repræsentanter fra ministerier, fagforeninger og organisationer.

Undervisningsministeriet er torsdag klar med en vejledning, der skal hjælpe med at forebygge vold og trusler på landets skoler.

Den nye vejledning er det første skridt i en indsats, der skal fortsætte i løbet af foråret.

Her kan du læse mere om udviklingen og vold på arbejdspladser:

* Hvert andet år laver NFA en spørgeskemaundersøgelse af arbejdsmiljø og helbred blandt beskæftigede lønmodtagere i Danmark.

* I 2012 svarede 13 procent af de adspurgte lærere i NFA's undersøgelse, at de havde været udsat for vold på arbejdspladsen inden for det seneste år.

* I 2014 var tallet 17,7 procent.

* I 2016 var tallet 19,3 procent.

* I 2012 svarede 15,9 procent af de adspurgte lærere i NFA's undersøgelse, at de havde oplevet trusler om vold på deres arbejdsplads inden for det seneste år.

* I 2014 var tallet 20,6 procent

* I 2016 var tallet 22,8 procent.

* Vold på arbejdspladser kan ifølge Videnscenter for Arbejdsmiljø være både fysisk og psykisk og kan have alvorlige konsekvenser for medarbejderes helbred og for arbejdspladsens trivsel.

* Utilstrækkelig forebyggelse af vold kan medføre, at risikoen for vold og trusler eskalerer, vurderer Arbejdstilsynet.

Kilder: Undervisningsministeriet, Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø

Ny vejledning skal forebygge og håndtere vold på skoler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce