2500 danskere er med i den hidtil største undersøgelse, der b.la skal afdække sammenhængen med sprøjtegifte
Der er flere spørgsmål end svar, når det handler om Parkinsons sygdom.

Men nu forsøger en forskergruppe med deltagere fra blandt andet Odense Universitetshospital og universiteterne i Los Angeles og Boston at finde ud af sammenhængen mellem sygdommen og eksempelvis sprøjtegifte, tobaksvaner, hjernerystelser og svejserøg.

- Der er en formodet sammenhæng mellem for eksempel tungmetaller og sprøjtegifte og så Parkinsons sygdom. Men de grupper af patienter, vi hidtil har undersøgt har været for små til at vise en sikker sammenhæng. Det håber vi at kunne nu, siger Lene Wermuth, der er overlæge på neurologisk afdeling på OUH og rådgiver i den ny undersøgelse.

I alt bliver 2500 Parkinson-patienter interviewet om deres livsstil og deres arbejdsmæssige påvirkninger.

- Vi kan konstatere, at der er en overhyppighed af Parkinsons syge hos gartnere og andre der arbejder i landbruget. Sprøjtegiften rotenon er under mistanke, fordi man fra forsøg med rotter ved, at det kan give dyrene Parkinsons i svær grad, siger professor Poul Henning Jensen fra Århus Universitet.

Men om man for eksempel kan få Parkinsons af at sprøjte juletræer i årevis ved man faktisk ikke.

- Vi formoder, at det er flere faktorer, der spiller ind, når en person bliver ramt af sygdommen. Derfor er det undersøgelsens mål at opdage og beskrive genetiske forhold som enkeltvis eller i kombination med eksempelvis ydre faktorer som kemikalier kan lede frem til Parkinsons, siger Lene Wermuth, OUH.

Ud over interviewdelen består undersøgelsen af en kobling af registreringer af 13.000 patienter med Parkinsons med en kontrolgruppe på 65.000 personer.

Undersøgelsen vil vare de næste fem år.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Lokale parkinson-klubber

- Kræfterne er der ikke mere

- Kræfterne er der ikke mere

Kendte med parkinson

Kendte med parkinson