Se, hvordan de fynske skolebørn klarer sig - når man tager højde for, hvor gode kår, ungerne kommer fra.

Den borgerlige-liberale tænketank Cepos har lavet en ny opgørelse undervisningseffekten i landets grundskoler.

I undersøgelsen har man regnet sig frem til den samlede undervisningseffekt. Det vil sige skolernes evne til at løfte deres elever set i forhold til børnenes socioøkonomiske baggrund.

Undersøgelsen illustrerer ifølge Cepos, hvilke grundskoler, som er gode til at løfte deres elever, og hvilke, der skoler, der er mindre gode til at løfte eleverne.

Langeskov Skole den bedste

Den bedste skole på Fyn er ifølge Cepos folkeskolen Langeskov Skole i Kerteminde Kommune. Skolen er nummer 12 på landsplan, og ligger et mulehår foran den private Brenderup og Omegns Realskole, der er nummer 15 i Danmark.

Seks af de 10 højst rangerede skoler på Fyn er private, mens de 20 lavest scorende alle er offentlige.

- Generelt på landsplan er der en klar tendens til, at privatskolerne er bedre til at løfte deres elever end folkeskolerne. Det gælder også, når man også tager højde for de socioøkonomiske forskelle, der eksisterer i elevsammensætningen på skolerne. Man kan derfor ikke sige, at privatskoler klarer sig bedre, fordi de ikke i samme omfang som folkeskolerne optager elever med socialt svag baggrund, siger forskningschef i Cepos, Henrik Christoffersen.

Tjek din egen skole

Undervisningseffekten viser, hvordan eleverne på en given skole klarer 9. klasses afgangsprøve sammenlignet med, hvordan man skulle forvente, at de ville klare sig ud fra forældrenes baggrund.

Er undervisningseffekten for eksempel +0,2 har skolen løftet eleverne 0,2 karakterpoint højere end forventet.

På kortet herunder kan du se, hvordan de fynske skoler i undersøgelsen klare sig.

Skoler med en positiv undervisningseffekt er på kortet markeret med grønt, mens skoler med negativ undervisningeeffekt har en rød prik. Skoler, der ligger tæt på nul (mellem -0,1 til +0,1) er markeret med gul.

Tjek skolernes undervisningseffekt her

Grafik: Fyens.dk/Kilde Cepos
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
6
Se listen her: Så godt leverer de fynske skoler

Se listen her: Så godt leverer de fynske skoler

Private skoler bedst

Lær af de gode eksempler