Ny strategi: Fyn går til kamp for at få tilflyttere


Ny strategi: Fyn går til kamp for at få tilflyttere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fynske kommuner opruster hver især, men vil også sammen intensivere jagten på nye skatteborgere. Nuværende beboere inddrages i jagten.

Hvad afgør, hvor du bosætter dig?

Det svar kan være mange skattekroner værd, og i årevis har de fynske kommuner hver især kæmpet ihærdigt for at få nye skatteborgere. Især på Sydfyn kniber det at fastholde indbyggertallet, mens Odense vokser og har knap otte procent flere beboere end for ti år siden.

Men væksten har ikke været så stor som i Århus og København, og samlet går Fyn nu til kamp for at få flere til øen.

Det er i hvert fald målet i den fælles strategiplan, der for øjeblikket er i høring i de fynske byråd. Her slåes på, at Fyn skal markedsføres samlet for at få jyder og sjællændere til øen og samtidig skal arbejdes på, at nyuddannede fra de fynske uddannelsesinstitutioner bliver boende på Fyn.

Borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel (S) er enig i strategien:

- Vi har mange unge, der flytter til Fyn for at dygtiggøre sig, og dem skal vi forsøge at fastholde. Der bliver kamp om arbejdskraften de kommende år, og derfor er det også vigtigt at kunne få nye tilflyttere, siger han.

Han vil ikke komme med et bud på, hvad den fælles markedsføringsindsats skal bestå i, og hvor mange penge der skal bruges.

- Det har vi ikke taget stilling til endnu, men vi skal vise, at Fyn har hele paletten. Uanset hvor du bosætter dig på Fyn, er du tæt på vand og by, påpeger han.

Den fælles kamp
Byregion Fyn, der er et tværkommunalt samarbejde, har udarbejdet en strategiplan, der i øjeblikket er i høring i de fynske byråd.Et mål er at få flere til at bosætte sig på Fyn. I planen fremhæves, at den interne konkurrence mellem de fynske kommuner om tilflyttere, holder kommunerne skarpe, men også, at den hårde nationale kamp om tilflyttere, gør det nødvendigt med samarbejde.

I planen står: Der mangler et fælles strategisk grundlag for at markedsføre Fyn og ø-havet som et sammenhængende bosætningsområde med gode job- leve- og udfoldelsesmuligheder.

Desuden peges på, at nyuddannede fra blandt andet universitetet i Odense i for høj grad får job og bosætter sig uden for Fyn.

Faaborg-Midtfyn vil vokse

Odense Kommune har i mange år suget tilflyttere fra de øvrige fynske kommuner og bruger i disse år millioner af kroner på at gøre byen endnu mere attraktiv.

- Det afgørende er, at vi ikke laver tilflytterkampagner mod hinanden på Fyn. Det er spildte kræfter, men det ligger i enhver kommunes dna, at man gerne vil være et godt sted at bo, og jo mere attraktiv hver enkelt kommune er, gavner det Fyn som sådan, siger borgmesteren i Odense.

I nabokommunen Faaborg-Midtfyn er den nyvalgte borgmester, Hans Stavnsager (S), enig.

- Vi skal først have folk til at flytte til Fyn, og det gør vi bedst ved at have en række retter på buffeten. Nogle vil gerne bo i storbyen Odense, andre vil gerne bo tættere på vandet, og andre søger måske et billigere hus i en af oplandsbyerne. Vi har det hele, og det er fint, at vi også hver især slår på vores styrker, siger han.

Kommunen har som målsætning, at indbyggertallet skal vokse med 2000 beboere inden 2032.

- Det vil styrke økonomien og skabe dynamik. Nye beboere kan bidrage til de fællesskaber, der er her, siger han.

Beboere skal trække nye til

Faaborg-Midtfyn Kommune har fået 300.000 kroner fra Erhvervministeriets Landdistriktspulje til at fastholde og tiltrække beboere til lokalsamfundene.

- Det bliver en meget decentral kampagne, hvor vi markedsfører hvert område for sig. Folk flytter jo ikke til en kommune. De flytter til Årslev, Ryslinge, Horne eller en af vores andre byer eller lokalsamfund, siger Hans Stavnsager.

Og det er netop de nuværende beboere i hvert enkelt lokalsamfund, der kommer til at spille en hovedrolle i kampen for at få tilflyttere.

- De bedste til at markedsføre vores lokalsamfund er dem, der bor der i forvejen, siger Hans Stavnsager.

Kommunen har allerede i dag cirka 70 sådanne borgerambassadører, der har forpligtet sig til at udbrede deres begejstring for deres lokalsamfund og tage godt mod tilflyttere.

- Det er det arbejde, vi vil udbrede og understøtte med de 300.000 kroner. Som kommune skal vi sørge for, at der er gode skoler, børneinstitutioner og andre kommunale tilbud, men det lokale menneskelige fællesskab, kan vi ikke levere, siger borgmesteren.

Senere på måneden er borgerambassadørerne inviteret til et møde for at drøfte forskellige tiltag.

Ny strategi: Fyn går til kamp for at få tilflyttere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce