Ny strategi: Børneagenter skal afsløre ulovligt tobakssalg

Tidligere på ugen offentliggjorde Sundhedsstyrelsen nye tal, som viser, at andelen af unge mellem 16 og 24 år, der ryger dagligt, er steget med 12,5 procent for drenge og 11 procent for piger siden forrige måling i 2013. Arkivfoto: Scanpix

Ny strategi: Børneagenter skal afsløre ulovligt tobakssalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Børn og unge under 18 år skal bruges som undercover-agenter til at afsløre ulovligt salg af cigaretter til mindreårige, mener Socialdemokratiet.

Rygning: Er det en god idé at sende børn og unge i byen for at afsløre ulovligt salg af cigaretter i kiosker og supermarkeder?

Ja, mener Socialdemokratiet, der foreslår at etablere en statslig kontrolenhed, som kan benytte sig af såkaldt mystery shoppers i forsøget på at bekæmpe børn og unges adgang til tobak.

Konkret foreslår partiet, at kontrolenheden, som skal placeres under Sundhedsministeriet, kan etablere et korps af børn og unge under 18 år, som skal forsøge at købe cigaretter eller andre tobaksvarer i landets butikker.

I Danmark er det ulovligt at sælge tobak til unge under 18 år, så hvis butikkerne alligevel gennemfører salget til en af de unge kontrollanter, falder hammeren i form af bødestraf - eller endnu mere vidtrækkende, foreslår Socialdemokratiet, i form af en mistet tobaksbevilling. Partiet foreslår en årlig bevilling til kontrolenheden på 20 millioner kroner med en evaluering efter fire år.

Tidligere på ugen offentliggjorde Sundhedsstyrelsen nye tal, som viser, at andelen af unge mellem 16 og 24 år, der ryger dagligt, er steget med 12,5 procent for drenge og 11 procent for piger siden forrige måling i 2013.

- Det er ekstrem nedslående læsning, og får vi magt, som vi har agt efter et valg, kommer der en kontrolenhed, der i markant højere grad end i dag skal begrænse unges adgang til tobak. Her kan mystery shopping være en god og effektiv måde at få afsløret den del af detailhandlen, der overtræder loven, siger Flemming Møller Møller.

Og en del tyder på, at detailhandlen i vidt omfang blæser på lovgivningen. I 2017 gennemførte COOP, der blandt andet driver Fakta og Brugsen, en intern kontrol i 650 butikker. Undersøgelsen viste, at børn og unge i 40 procent af tilfældene problemfrit kunne købe cigaretter.

I dag er det politiet, som skal håndhæve lovgivningen, men her mangler man ressourcer til at gennemføre større kontrolindsatser. I 2016 blev der blot udstedt to bøder til detailhandlende. En af udfordringerne er, at politiet har svært ved at løfte bevisbyrden i kølvandet på konkrete anmeldelser.

Det siger loven
Det har siden 2008 været ulovligt at sælge tobak til personer under 18 år. Men det er på den anden side ikke ulovligt for en person under 18 år at købe tobak.Derfor vurderer Justitsministeriets jurister ikke, at forslaget om børneagenter er i strid med loven.

I en højere sags tjeneste

Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann kalder det "stærkt bekymrende", at det gang på gang er blevet dokumenteret, at detailhandlen ikke er i stand til at leve op til gældende lovgivning på tobaksområdet.

- Det skal simpelthen stoppe, siger hun.

- Og netop derfor har sundhedsministeren (Ellen Trane Nørby (V), red.) indgået et partnerskab med detailhandlen, så personalet i butikkerne bliver bedre uddannet og mere opmærksomme på at bede unge om at vise legitimation. Vi kommer til at følge udviklingen meget tæt, siger Jane Heitmann.

- Hvad siger Venstre til forslaget om at bruge børneagenter?

- jeg kan godt forstå fristelsen til at gå den vej, men der er en etisk problemstilling forbundet med at bede unge mennesker om at bevæge sig ud på kant med loven, så jeg mener, vi skal en anden vej, siger Jane Heitmann.

Hos Kræftens Bekæmpelse kalder direktør Leif Vestergaard Pedersen idéen om børneagenter utiltalende men effektfuld.

- I princippet bryder jeg mig ikke om, at vi bruger mindreårige til at fange forbrydere, men metoden virker. Det er faktisk den eneste måde at afsløre detailhandlende, som er fuldstændig ligeglade med loven. Så i en højere sags tjeneste bifalder vi idéen, siger han.

Hæv prisen

Leif Vestergaard Pedersen peger imidlertid på, at den mest effektive metode til at begrænse unges adgang til tobak er ved at forhøje tobaksafgiften markant. I Danmark koster en pakke smøger godt 40 kroner. I Norge koster den over 86 kroner.

- Det er helt banalt. Jo dyrere noget er, des mindre er villigheden til at købe det. Og unge er særligt prisfølsomme, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Men hverken Venstre eller Socialdemokratiet har lyst til at tale om markante prisstigninger. Jane Heitmann (V) vil godt gå med til at diskutere "mindre justeringer", og ifølge Flemming Mortensen har hans parti "slet ikke haft drøftelserne endnu".

- Hvornår tager I så drøftelserne om markant afgiftsregulering?

- Når vi har magt, som vi har agt, vil vi forfølge alle muligheder, siger den socialdemokratiske sundhedsordfører.

Ny strategi: Børneagenter skal afsløre ulovligt tobakssalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce