Ny rapport afslører: Væksten på Fyn er ikke prangende

Deloittes nordiske topchef Anders Don gennemgår en ny rapport, som går i dybden med, hvad Fyn og Odense skal leve af i fremtiden. Foto: Maja Tvilum Lauridsen

Ny rapport afslører: Væksten på Fyn er ikke prangende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var repræsentanter fra de fleste aktører i Odenses erhvervsliv, da tænketanken Kraka og rådgivningshuset Deloitte havde inviteret til et debatmøde om emnet: Hvad skal Odense og Fyn leve af i fremtiden?

I et mødelokale på SDU kommer det ene nystrøgede jakkesæt gående efter det andet. I bunden af jakkesættene er der sorte, blankpolerede skindsko, afbrudt af et enkelt par eller to med høje hæle.

Tænketanken Kraka og rådgivningshuset Deloitte rejser i disse dage landet rundt for at fortælle om Small Great Nation - et initiativ, der skal sætte fokus på, hvordan Danmarks fremtid ser ud.

Nu er roadshowet kommet til Fyn, og de fleste fra Odense erhvervsliv er inviteret. Jakkesættene har fyldt lokalet op, og der bliver trykket hænder og klappet på skuldrer på kryds og tværs.

- Den danske produktivitet stiger i samme lave tempo som i vores nabolande (Østrig, Belgien, Holland og Sverige, red.), forklarer Deloittes nordiske topchef Anders Dons. Det konstaterer han ud fra en ny rapport, som Small Great Nation har udarbejdet.

- Så vi ligger fornuftigt. Produktiviteten på Fyn er lav, og der er langt til de landsdele, hvor produktiviteten er størst. Hver times arbejde genererer 135 kroner mere i værdi i Københavns omegn end på Fyn, uddyber Anders Dons.

Udenlandsk arbejdskraft

Flere til mødet påpeger, at der sker mange gode ting på Fyn. Et emne, man ikke kan komme udenom, er robotteknologien, som Fyn har sat sig tungt på.

Tænketanken Krakas direktør Peter Mogensen er hurtig til at følge op på kommentarerne.

- Det er vigtigt at sige, at det hele ikke er sort i sort. For der sker rigtig mange gode ting på Fyn. Vi kan bare kigge ud ad vinduet og se alt det byggeri, som foregår her ved SDU. Og alle de gode ting anerkender vi selvfølgelig også, der er bare ikke tid nok i dag til også af gå i dybden med dem, forklarer Peter Mogensen.

Debatten bevæger sig hen på udenlandsk arbejdskraft, som et vigtigt redskab til at få Danmark og Fyn til at vækste.

- Vi mangler i massiv grad arbejdskraft. Og vi kan ikke vækste, hvis ikke vi får hjælp udefra altså udenlandsk arbejdskraft. Det er en skam, hvis alle flygtninge og udlændinge bliver skåret over en kam, netop fordi udenlandsk arbejdskraft er så enormt vigtigt for Danmark, forklarer Deloittes Anders Dons.

Peter Mogensen uddyber.

- Der er i hvert fald ikke mange danskere, som eksempelvis gør rent i vores grisestalde. Og sådan noget skal man huske på, når man taler om emnet, siger han.

- Få nu Odense på landkortet

De fleste af jakkesættene i salen er ivrige efter at debattere og stille uddybende spørgsmål. Flere påpeger vigtigheden af, at Odense bliver bedre til af brande sig selv.

De, som bliver uddannet i Odense, skal have lyst til at blive boende i stedet for at flytte til andre byer.

- København er som en kæmpestor støvsuger, der trækker arbejdskraft fra hele resten af landet. Og så skal man som by kunne tiltrække ny arbejdskraft også, siger Peter Mogensen.

En i salen rejser sig for at erklære sig enig i, at Odense og Fyn skal kunne tiltrække nye og holde på dem, som i forvejen er her.

- Inde i Odense centrum er man i gang med det rigtige, og lige nu er det jo et stort hul, som er i gang med at blive gravet. Men den slags tager jo tid.

En anden forklarer, at tre af hans fem børn er flyttet til Aalborg i stedet for at blive i Odense. Han uddyber:

- Odense er bare en by, man kører igennem. Så brandingdelen er enormt vigtig. Få nu Odense på landkortet.

Ny rapport afslører: Væksten på Fyn er ikke prangende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce