Ny konservativ kronprinsesse


Ny konservativ kronprinsesse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ANALYSE: Konservativ arvekrig truer
Selv havde hun som studievært aldrig accepteret så meget uld i munden hos en politiker. Men Connie Hede- gaard er langt fra præcis, når hun giver svar på det indlysende spørgsmål. Er hun nu kommet i politik for at blive?

Måske kender hun ikke svaret endnu. Det er meget forlangt mindre end to døgn efter den overraskende opringning fra partileder Bendt Bendtsen med tilbud om miljøministerposten. Men de første konservative kredsforeninger tænker allerede deres. Connie Hedegaard behøver næppe vente længe på de indledende følere om opstilling til Folketinget.

Connie Hedegaard var partiets kronprinsesse, da hun overraskende og uden varsel forlod Christiansborg for 14 år siden til fordel for karrieren som journalist. Nu er hun det med ét hug igen. Populært sagt har regeringsrokaden derfor tre tabere. Den ene er naturligvis Venstres skatteminister Svend Erik Hovmand, der som den eneste røg helt af ministerholdet.

Men de to andre er konservative. Justitsminister Lene Espersen har som kronprinsesse og kulturminister Brian Mikkelsen som kronprins fået sig en indlysende rivalinde til magten i partiet, når Bendt Bendtsen siger farvel.

Det varer formentlig et stykke tid endnu. Bendt Bendtsen er ikke beundret i partiet, men respekteret. Og alle konservative vil se det som solidt håndværk, at Connie Hedegaard er blevet overtalt til at vende hjem nærmest som den fortabte datter.

Forventninger til "Come back-Connie" er enorme. I partiet taler man allerede om, at hun alene kan hive tre-fire mandater ekstra hjem ved næste valg. Hun skal være humanisten, der fløjlsblødt tiltaler borgerligt sindede vælgere i de store byer, der i dag nærmest ser den radikale Marianne Jelved som et nødtvungent førstevalg.

Alle talenter

De tre arvtagere er alle talenter. På rette tid og sted kan de sagtens bære partiet. Men pendulet svinger i dansk politik. Så længe de konservatives magt og indflydelse er afhængig af støtte fra Pia Kjærs- gaard, er Connie Hedegaard ikke det indlysende formands-emne.

Hun er nemlig langt fra at være partiets væbner i kulturkampen sådan som Brian Mikkelsen eller en politiker, der som Lene Espersen understreger pisken og ikke guleroden i retspolitikken. Connie Hedegaard er i stedet klassisk social konservativ. Venstres liberale ideer er ikke hendes kop te. Håbet hos ligesindede er, at Connie Hede- gaard nu tager over der, hvor en Per Stig Møller er ved at være slidt op. Magtkampen hos de konservative drejer sig ikke kun om personer, men også om politisk linje.

De tre bejlere til Bendt Bendtsens trone - og måske skal man regne finansordfører Lars Barfoed med som et fjerde alternativ - er for kloge til at lade arvefølgekrigen bryde ud i lys lue. Connie Hedegaards støtter er heller ikke helt overbeviste om, at hun har den fornødne brutalitet, når det kommer dertil.

Vi bliver ikke vidne til et selvødelæggende drama som dengang, hvor Hans Engell, Henning Dyremose, Per Stig Møller og Pia Christmas-Møller sled hinanden op, så der kun var Bendt Bendtsen tilbage som leder. Men magtkamp bliver der alligevel. Hvis Connie Hedegaard altså vil.

Ny konservativ kronprinsesse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce