Ny fart giver forvirring

FOTO: YILMAZ POLAT

Ny fart giver forvirring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

130 KM/T: Bilisterne glemmer hurtigt og koncentrerer sig ikke om skiltene

Den nye og højere fartgrænse på landets motorveje, der træder i kraft i dag, vil skabe forvirring fra starten. Det viser et forsøg fra Aalborg Universitet foretaget i Aalborg for tre år siden, hvor brug af intelligent farttilpasning blev testet. Under kørslen gjorde en stemme opmærksom på, hvornår bilisten kørte for stærkt.

- Her sagde en gruppe på 24 bilister, at de ofte ikke var klar over, hvad den korrekte hastighed var trods skiltning, fortæller Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet.

Derfor kalder han det for en optimistisk forudsætning, at vejmyndigheder og -forskere tror, at bilister altid ved, hvad den korrekte hastighed er.

- Opfattelsen hos vejfolk er, at de sætter et skilt op, og så kan bilisterne bare læse det, og automatisk ved de, hvad hastigheden er. Men bilister glemmer hurtigt og er ukoncentrerede. Med de differentierede hastigheder er der ingen tvivl om, at det vil mange glemme undervejs, siger Harry Lahrmann.

Frygten for bøder

Trafikpsykolog Mai-Britt Herslund, Danmarks Tekniske Universitet mener, de nye skilte vil skabe forvirring.

- Én ting er, at man sætter hastigheden op til 130 km/t på udvalgte strækninger. Noget ganske andet er, at der pludselig kommer en strækning, hvor man kun må køre 110 km/t, og at den kun er markeret med et skilt i vejsiden. Jeg frygter dels, at mange bilister på grund af den højere fart vil overse disse skilte, dels at mange på grund af de nye bødetakster vil sidde ved rattet og være bekymrede for, hvor de nu må køre 130 km/t, og hvor de kun må køre 110 km/t, siger hun.

- Derfor kan jeg frygte, at forvirringen vil stjæle trafikanternes opmærksomhed fra kørslen, og at det vil gå ud over sikkerheden, siger Mai-Britt Herslund.

Den frygt deles ikke af direktør Rene la Cour Sell, Rådet for Større Færdselssikkerhed.

- Jeg skal ikke afvise, at mange bilister mere vil have opmærksomheden henledt på deres fartmåler end på vejen, siger han.

- Men den skiltning, der nedsætter den generelle fart på 130 km/t til 110 km/t, eller nogle steder endog 90 km/t, vil være så tydelig, at man ikke kan undgå at lægge mærke til den.

Politiet på pletten

Rene la Cour Sell mener, at de ny hastighedsgrænser kan medvirke til at skabe en ny trafikkultur på motorvejene.

- Ikke mindst på de strækninger, hvor der kun må køres 110 km/t, tror jeg , vi vil se, at grænsen bliver overholdt, siger han.

- Spørgsmålet er så, hvad der vil ske på de strækninger, hvor der må køres 130 km/t. Her afhænger det ene og alene af politiets indsats, om grænsen bliver overholdt.

- Med en intensiv patruljering tror jeg faktisk, at mange vil lette foden fra speederen, siger Rene la Cour Sell.

Leder af Rigspolitiets fynske færdselsafdeling, vicepolitikommissær Peder Pedersen, bebuder en intensiv patruljering fra dag ét.

- Vi skal fra starten have hold på de ny hastigheder, og derfor vil vi prompte skride ind med bøder, siger han.

- Og det er ikke kun den første dag. Fremover vil der være langt mere politi på motorvejene, og vil trafikanterne køre efter de ny forhold, vil det måske lykkes at skabe en ny trafikkultur med en mere ensartet fart.

Ny fart giver forvirring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce