Ny børnebog kritiseres for at sidestille omskæring og dåb

Özlem Cekic skriver i en ny bog til børn om drengeomskæring. Men beskrivelsen er ubalanceret, mener forening.

Ny børnebog kritiseres for at sidestille omskæring og dåb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Özlem Cekics nye børnebog med en historie om drengeomskæring er ubalanceret, mener forening mod omskæring.

En historie om den dansk-kurdiske pige Ayse, hvis lillebror skal omskæres, fortæller ikke en balanceret beskrivelse af drengeomskæring.

Det mener Intact Denmark, der en forening imod omskæring af børn.

Historien er skrevet af debattør og tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic. I bogen skal Ayses familie holde omskæringsfest for lillebroren, men hendes klassekammerater har svært ved at forstå det.

Det er et fint initiativ at skrive om for og imod drengeomskæring, mener forkvinde Lena Nyhus fra Intact Denmark. Men resultatet af bogen er foreningen ikke tilfreds med, fortæller hun

- Helt grundlæggende må jeg sige, at Özlem har skrevet en sød og indtagende historie. Men problemet er, at omskæring af drenge bliver sammenlignet én til én med eksempelvis barnedåb.

- Det kan man altså ikke. Der er tale om et kirurgisk indgreb, som er skadeligt, fordi man skærer i en del af den raske krop, siger hun og tilføjer:

- Det er forkert at sammenligne med det vandplaskeri, der foregår ved en barnedåb.

Bogen udgives som en del af LæseRaketten, der bruges til undervisning i folkeskolen.

I bogen fortæller den fiktive klasselærer Ingrid, at både dåb og omskæring er en religiøs tradition:

- Men forskellen er, at i den ene religion får barnet vand på hovedet, mens i den anden skal drengene have skåret noget af deres forhud af, siger læreren i historien.

Ifølge forfatteren Özlem Cekic skal historien hjælpe lærere og elever til at tale om omskæring, og hvorfor nogle drenge ser anderledes ud.

- Realiteten er, at der er tusindvis af drengebørn, som er omskåret. Så er vi nødt til at snakke med dem om det, uden det bliver stigmatiserende. For de kan jo godt se, at de er anderledes, siger hun.

Alligevel mener Lena Nyhus, at historien er problematisk.

- Det bliver beskrevet, som om at omskæring er en petitesse. Det er ikke en balanceret fremstilling af de argumenter, der er i debatten.

- Jeg kan godt se, at Özlem har forsøgt, at der både bliver foldet en argumentation for og imod ud. Men den er ikke faktuelt baseret. Omskæring er forbundet med risici, siger hun.

FAKTA: Sådan må drenge omskæres i Danmark
En ny børnebog med en historie af det tidligere folketingsmedlem Özlem Cekic skaber debat om omskæring af drenge.

I historien, som er en del af bogen LæseRaketten til skolelever, skal Ayses lillebror omskæres. Historien skal ifølge forfatter Özlem Cekic hjælpe lærere og elever til at tale om omskæring.

Men bogen får også kritik for ikke at være balanceret i sin beskrivelse af omskæring.

Sundhedsstyrelsen skønner, at antallet af rituelle omskæringer af drengebørn er omkring 1000 til 2000 om året. Styrelsen reviderede i 2014 sin vejledning for omskæring af drengebørn.

Her kan du få et overblik over Sundhedsstyrelsens vejledning:

* Omskæring af drenge er et operativt indgreb og dermed forbeholdt læger. Men det behøver dog ikke være en læge, der udfører omskæringen.

* Autoriserede sundhedspersoner kan gøre brug af medhjælp, hvor eksempelvis en rabbiner kan udføre omskæringen. Det indebærer dog, at lægen skal være til stede under indgrebet.

* Skal et drengebarn under 15 år omskæres, må det ikke ske, uden at der foreligger et såkaldt informeret samtykke fra forældremyndighedens indehaver.

* Hvis der er tale om fælles forældremyndighed, skal begge forældre informeres og give samtykke til indgrebets udførelse.

* En ung, der er fyldt 15 år, kan selv give informeret samtykke til indgrebet.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Ny børnebog kritiseres for at sidestille omskæring og dåb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce