Tjek af alle udgifter til regionsformanden og regionsdirektøren, lyder et af flere nye initiativer fra regionen, der skal dæmme op for den lange række af uheldige sager, der er kommet frem i lyset, siden Carl Holst (V) forlod regionen.

Det skal være slut med skandaler i Region Syddanmark, der nu vil skærpe kontrollen med den politiske og administrative ledelse af regionen.

De nye vinde blæser efter, at Fyens Stiftstidende og andre regionale medier har kunnet beskrive en lang række sager, der har involveret den øverste ledelse. Senest kommer mandagens historie om betalingen af den tidligere regionsdirektør Mikkel Hemmingsens private advokat.

Konkret indfører regionen nu fuld kontrol af alle udgifter til den siddende regionsrådsformand og regions­direktør og udvidede stikprøver i den øvrige direktion udført af regionens eget tilsyn kaldet Intern Kontrol. Derudover skal alle udgifter til eksterne leverandører forelægges for politikerne i forretningsudvalget.

Med et øget tilsyn og kontrol håber regionsdirektør Jane Kraglund nu på, at regionen kan begynde at skrive det seneste års skandaler i historiebøgerne.

 - Vi ved jo allesammen godt, at der har været nogle uheldige sager, som vi ikke gerne skulle se igen. Så med afsæt i de historier skærper vi nu kontrollen med direktionen og politikerne i regionsrådet. Vi vil ikke se mere af den slags, siger Jane Kraglund, der mener, at den seneste sag om betalingen af Mikkel Hemmingsens advokat er et godt eksempel på den type sager, som man ikke vil se i fremtiden:

- Jeg har i hvert fald ikke fantasi til at forestille mig det. Det er jo netop sådan nogle sager, vi får stoppet, når vi ændrer vores procedurer.

Nyt kodeks for god opførsel

Samtidigt med at regionen skærper tilsynet med sig selv, kommer et nyt kodeks med syv regler for god opførsel for regionens embedsmænd.

Det handler blandt andet om lovlighed, sandhed, åbenhed og partipolitisk neutralitet skal være med til at sikre, at medarbejderne ikke kommer på kant med loven og føler sig trygge ved at gå til chefen, hvis det er på vej til at ske.

- Kodekset sætter nogle fine ord på, hvordan vi gerne skal arbejde med det her, men det er klart, at den store værdi ligger i, at det kan skabe et rum for, at medarbejderne føler sig trygge til at tale om gråzonerne, siger Jane Kraglund.

 Den vurdering deler Lone Rasmussen, der er djøf-tillidsmand og næstformand for samarbejdsudvalget. Hun tror dog ikke, at det nye kodeks ville have afhjulpet så meget i forhold til det frygtsomme arbejdsmiljø i regionshuset.

- Nej, det tror jeg ikke. Alle var bange for én mand. Jeg tror ikke engang, at folk ville have turdet at gøre brug af den nye whistleblower-ordning på det tidspunkt, siger hun.

Det nye kodeks og det skærpede tilsyn med ledelsen er på vej igennem det politiske system. Regionsrådet behandler sagen på næste møde den 29. februar.

  • Nyeng_Jonas_Ancher_(2015)_008

    Af:

    Når jeg er på arbejde, skriver jeg både langt og kort om menneskers meninger og liv og om magtmisbrug og udfordringerne i det samfund, vi alle er en del af. Når jeg ikke er på arbejde, lever jeg mit liv i Strib på Vestfyn med min kone og vores to børn. Hvis du har en historie, er du velkommen til at kontakte mig pr. mail eller telefon.

Mere om emnet

Se alle

Direktør erkender: Holst-rapport blev for dyr

Fejl i rapport og regninger

Ingen kontrol med million-regning