Nordjysk muld bliver til rumkøkkenhave


Nordjysk muld bliver til rumkøkkenhave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forskere på Aalborg Universitet hjælper Nasa med at udvikle jord, som kan bruges til at dyrke tomater og andre grøntsager på Mars.

Alt fra vulkanaske og Rockwool til hemmeligstemplede småsten testes i jagten på den ultimative jord i et projekt, som Nasa og Aalborg Universitet samarbejder om. Det skriver Ingeniørens netavis, ing.dk.

Målet med jorden er, at den på sigt kan tages med til Mars og bruges til at dyrke grøntsager i en køkkenhave, som Nasa planlægger at anlægge, hvis det nogensinde lykkedes for mennesker at nå til den røde planet.

 - Det er utroligt spændende at arbejde med - det inspirerer og sætter fantasien i gang. Det er både jordnært, men giver også et lille gys - for wauv, det er fremtidens teknologi, siger Per Møldrup, der er professor ved sektion for miljøteknologi på Aalborg Universitet.

Han fortæller videre, at almindelig jord er for ukontrollerbar og sårbar til opgaverne på Mars, der skal løses med stor sikkerhed, hvis den dag skulle komme, hvor mennesker på Mars bliver afhængige af afgrøder.

Køkkenhaven skal ud over at dyrke tomater og andre grøntsager også bruges til at tilføre ilt til planeten.

Blandt de materialer, som testes i projektet, er de hemmeligstemplede småsten Zeoponix, som Nasa selv har udviklet. Stenene er så hemmelige, at Nasa ikke vil oplyse, hvad de består af.

Per Møldrup gætter på, at rumjorden vil blive intensivt testet på forsøgsstationer og rummissioner inden for tre til fem år. Ind til videre er det dog kun lykkedes Nasa at få maskiner til at lande på Mars, så der vil gå mange år, inden astronauterne kan plante deres grøntsager i den nordjyske muld.

Nordjysk muld bliver til rumkøkkenhave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce