Norden har rekord i voksende ulighed


Norden har rekord i voksende ulighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nordiske lande er ikke længere undtaget fra den globalt voksende økonomiske ulighedstendens.

Forskellen mellem de rigeste og de fattigste indbyggere i den industrialiserede verden bliver større år for år. Og udviklingen er mest markant i Norden.

Det konstaterer i-landenes samarbejdsorganisation, OECD, skriver Kristeligt Dagblad.

I gennemsnit tjener de 10 procent i toppen af de 34 OECD-lande ni gange så meget som de 10 procent i bunden. Springet er størst i lande som Chile og Mexico, hvor de rigeste 10 procent tjener 19 gange så meget, og i USA, hvor de tjener 14 gange så meget.

I Norden er de 10 procent rigeste kun fem gange rigere end de 10 procent fattigste. Til gengæld vokser svælget langt hurtigere end i resten af den industrialiserede verden.

- Lande som Danmark, Sverige og Tyskland, som traditionelt har en lav ulighed, er ikke længere undtaget fra den voksende ulighedstendens. Faktisk voksede uligheden mere her end i alle andre lande i de seneste 10 år, skriver OECD i rapporten.

Forklaringen på den voksende ulighed skal blandt andet søges i globaliseringen, som har skabt øget efterspørgsel efter højt kvalificerede medarbejdere, mens behovet for ufaglært arbejdskraft er faldet.

Skattesystemernes evne til at omfordele til fordel for de lavest lønnede er også blevet mindre.

Søren Kaj Andersen, leder af Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet, peger på, at den danske model bygger på, at den brede befolkning oplever, at alle kan skaffe sig en fornuftig indtægt.

Desuden har de tiltro til, at selvom man ikke tjener så meget lige nu, kan det blive bedre.

- Hvis dét kommer under pres på grund af et spring i uligheden, kan det gå ud over tilliden og stabiliteten i systemet, siger Søren Kaj Andersen til Kristeligt Dagblad.

Norden har rekord i voksende ulighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce