Nord Stream 2 tror stadig på gasledning syd for Bornholm

Nord Stream 2 er, som navnet antyder, den anden forbindelse af sin art. Den første Nord Stream fik tilladelse til at blive ført igennem Danmark i 2009.

Nord Stream 2 tror stadig på gasledning syd for Bornholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark kan næppe forhindre en russisk gasledning, som mange politikere ellers er modstandere af.

Blandt de danske politikere er der voldsom bekymring over de sikkerhedspolitiske konsekvenser af en planlagt rørledning med russisk gas, der skal passere forbi Bornholm.

Men selskabet bag Nord Stream 2 tror stadig på, at myndighederne vil give tilladelse til selskabets foretrukne linjeføring, der går gennem dansk søterritorie syd for Bornholm.

Det skriver Nord Stream 2's danske pressetalsmand, Markela Dedopoulus, i en mail til Ritzau, efter at Energistyrelsen fredag har fået en supplerende ansøgning fra Nord Stream 2, denne gang om at føre rørledningen nord om Bornholm.

- Først og fremmest tror vi, at den mest optimale rute, vi har ansøgt om, vil blive godkendt af den danske regering, skriver Dedopoulus.

- Men hvis vi ikke kan anlægge rørledningen som ønsket, på grund af et veto fra den danske udenrigsminister, så vil vi anlægge rørledningerne gennem den danske eksklusive økonomiske zone, som vi har ansøgt om nu.

Skal rørledningen føres syd om Bornholm, har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mulighed for at sige nej med henvisning til sikkerhedspolitik. Det skyldes, at linjeføringen her er gennem dansk territorie.

Nord for Bornholm er der imidlertid tale om internationalt farvand. Og derfor er Danmark forpligtet til at sige ja, selv om der altså er tale om en "dansk eksklusiv økonomisk zone".

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ser den nye ansøgning fra Nord Stream 2 som et forsøg på at presse Danmark til at sige ja til den sydlige linjeføring.

Den er nemlig kortere og billigere for selskabet.

- De prøver at tegne det op til, at lige meget hvad vi gør, så kan I ikke slippe for det. Sådan et magtspil skal vi ikke lade os tryne af, siger han.

Nord Stream 2 indsendte sin første ansøgning i april sidste år. Få måneder efter vedtog Folketinget den lov, der betyder, at myndighederne kan inddrage sikkerhedspolitik i deres vurdering.

Ellers er det kun miljø og hensyn til sejlforhold, der tæller.

Det er den lovændring, der har fået Nord Stream 2 til at undersøge alternative linjeføringer, forklarer Dedopoulus.

Bortset fra i Danmark skrider Nord Stream 2 ellers frem som planlagt, oplyser hun.

- Hidtil har Nord Stream 2 fået tilladelser i alle de øvrige lande, hvor rørledningerne passerer igennem mellem Rusland og Tyskland.

Nord Stream-talsmanden pointerer, at de danske regler blev ændret, efter at Nord Stream 2 havde sendt sin første ansøgning.

- Projektudviklere og investorer skal kunne stole på retsstatsprincippet. De forpligtede investeringer står i øjeblikket på over fem milliarder euro og genererer cirka 30.000 job og involverer over 670 virksomheder fra 25 lande, lyder det i mailen.

FAKTA: Russisk gas skal føres forbi Bornholm
Nord Stream 2, der har det russiske energiselskab Gazprom i ejerkredsen, søgte i april sidste år om at føre en gasledning gennem dansk søterritorium syd om Bornholm.

Få måneder efter vedtog Folketinget en lov, der gør det muligt at sige nej til denne linjeføring af sikkerhedspolitiske grunde. Mange danske politikere er nemlig bekymrede for konsekvenserne for blandt andet Ukraine.

Nu har Nord Stream 2 søgt om at føre rørledningen nord om Bornholm. Her er der ikke tale om dansk søterritorium, så derfor kan Danmark ikke blokere linjeføringen.

Læs mere om den omstridte gasledning:

* Nord Stream 2 er den anden gasledning fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen.

* Danmark godkendte i 2009, at den første gasledning - Nord Stream 1 - måtte gå gennem dansk farvand.

* Gasledningen Nord Stream 2 bliver 1224 kilometer lang.

* Gasrøret får en indvendig diameter på 122 centimeter.

* Gasledningen skal årligt kunne transportere 55 milliarder kubikmeter naturgas.

* Gasmængden er nok til at forsyne 26 millioner europæiske hjem.

* Hvis den samme mængde gas skal transporteres ad samme rute med skib, ville det kræve 600-700 store naturgastankskibe årligt.

* I Nord Stream 2 ejer det russiske statsselskab Gazprom over halvdelen af aktierne. Andre aktionærer er tyske Basf, energiselskabet Eon, hollandske Nederlandse Gasunie og franske GDF Suez.

* I 2005 stiftede Tysklands tidligere forbundskansler Gerhard Schröder og Ruslands præsident, Vladimir Putin, gasselskabet North European Gas Pipeline Company. I 2010 blev det omdøbt til Nord Stream.

Kilde: Nord Stream.

Nord Stream 2 tror stadig på gasledning syd for Bornholm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce