Nej til brugerbetaling: Syddanske sygehuse må ikke tjene på at lægge døde i kister

Det skal ikke længere koste penge, at sygehuspersonale hjælper bedemændende med at lægge døde patienter i kister. Arkivfoto.

Nej til brugerbetaling: Syddanske sygehuse må ikke tjene på at lægge døde i kister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det skal være slut med et sygehusgebyr for at hjælpe bedemanden med at lægge døde patienter i kister, mener Sundhedsudvalget i Region Syddanmark.

Syddanske sygehuse må ikke længere tjene penge på at hjælpe bedemænd med at lægge døde patienter i kiste. Det mener Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, der nu indstiller til Regionsrådet at afskaffe gebyret. 

I dag koster det bedemændene 129 kroner at få hjælp af en-to portører, men gebyret går angiveligt videre til de pårørende, når de betaler regningen for begravelsen. Sidste år tjente de syddanske sygehuse godt en halv million kroner på den såkaldte kisteilægning. 

Det er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen (S), der har foreslået, at gebyret afskaffes. Efter et udvalgsmøde tirsdag melder han nu om enighed og et flertal for at afskaffe brugerbetalingen. 

- Patienter skal ikke mødes af gebyrer. Vi har et frit sundhedsvæsen, og for den patient og skatteyder, der skal i en kiste, er det sidste gang, at man belaster systemet. Det er noget pjat, at man lige skal hive de sidste penge ud af en afdød og dennes pårørende, siger han. 

- Det er noget principielt, at man som indlagt patient ikke skal betale for at skulle forlade sygehuset på den mest tragiske måde, siger han. 

Han forventer, at den cirka halve million kroner, som sygehusene årligt tjener på opgaven, kan findes andre steder. 

Regionsrådet godkendte den 27. april 2015 principper og standardpriser for egenbetaling på de somatiske sygehuse. I udgangspunktet er al sygehusbehandling vederlagsfri, men der kan opkræves betaling for ydelser, som ikke tilhører kategorien sygehusbehandling, men en tilknyttet ydelser i sundhedsvæsenet. Der må opkræves en betaling svarende til samtlige direkte og indirekte omkostninger for den pågældende ydelse.

Udover kisteilægning er det blandt andet røntgenundersøgelse af lungerne og blodprøvetagning, som ikke er lægefaglig begrundet, ultralydsbilleder af fostre og scanningsbilleder.

Prisen omhandler hjælp fra en portør til betjening af loftslift eller anden direkte hjælp til kisteilægning. Hvis to portører hjælper, er prisen 206 kroner. I prisen indgår også finansiering af anskaffelse og vedligeholdelse af særligt løfteudstyr. Hvis der ikke ydes hjælp, opkræves der ikke gebyr.

Priser på egenbetaling bliver årligt pris- og lønreguleret efter gældende takster. Den steg med få kroner fra 2016 til 2017. 

 

Kisteilægning i tal
Indtægter ved kisteilægning på de syddanske sygehuse i 2016:OUH: 168,625 kr.

Sygehus Lillebælt: 235.456 kr.

Sygehus Sønderjylland: 95.375 kr.

Sydvestjysk Sygehus: 16.241 kr.

I alt: 515.697 kr.

Priser på egenbetaling bliver årligt pris- og lønreguleret efter de gældende takster. Således er gebyret i 2017 hævet fra 125 til 129 kr. Hvis to portører hjælper er prisen nu 206 kr. mod 200 kr. sidste år. 

Nej til brugerbetaling: Syddanske sygehuse må ikke tjene på at lægge døde i kister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce