Ketchup er jo lavet af tomater, og tomater er sunde, ikke? Sådan tænker en del danskere tilsyneladende - men ræsonnementet holder ikke i virkeligheden.
I Frankrig er det netop blevet forbudt at servere ketchup i landets skoler og gymnasier. Kun på pommes frites er den røde tomatpasta fremover tilladt. Den franske fødevareminister vil gøre landets børn og unge bevidste om, hvad god kvalitetsmad er - og dertil hører ifølge den franske regering ikke ketchup.

Omkring halvdelen af danskerne ser dog ikke den samme fare ved ketchup. Ifølge en undersøgelse fra FDB Analyse blandt 983 danskere mellem 15 og 74 år mener næsten halvdelen, at at ketchup hverken er sundt eller usundt.

Og 15 procent er af den overbevisning, at ketchup faktisk er sundt.

Slik er heller ikke sundt

Men medmindre man selv har lavet ketchuppen og har sparet på sukkeret i forhold til den ketchup, man kan købe i supermarkedet, er ketchuppen ikke sund.
 
- En fjerdedel af energien i ketchup kommer fra tilsat sukker og for mange er det skjult sukker. Det er okay at spise ketchup en gang imellem – ligesom andre sukkerholdige fødevarer som slik. Men mens de færreste vil sige, at slik er sundt, så viser undersøgelsen, at mange fejlagtigt vurderer ketchup til at være betydeligt sundere, end det faktisk er.
 
Det siger sundhedsansvarlig i FDB Joan Preisler.

Kig efter sukkeret

Ikke overraskende spiser de, som tror, at ketchup er sundt, oftere ketchup, end resten af befolkningen. Ifølge FDB Analyse spiser hver fjerde voksne dansker ketchup mindst en gang om ugen.
 
- Det er tilsyneladende en myte, at det primært er børn, der er storforbrugere af ketchup. Kvinder – og særligt mænd – spiser også rigtig ofte ketchup, siger Joan Preisler, som råder til, at man studerer varedeklarationen på ketchuppen, hvis man vil finde den sundeste.
 
Særligt bør man kigge efter sukkerindholdet - og hvis sukker er nævnt som en af de to første ingredienser, er der ifølge Joan Preisler ofte tale om en ketchup med et højt sukkerindhold.
  • fyens.dk