Naturvejleder: Fuglefodring ødelægger meget mere, end du tror

Ænderne tager skade af hvidt brød, bestanden bliver for tæt, søens bund dør, og rotterne stortrives, når velmenende mennesker fodrer fugle. Arkivfoto

Naturvejleder: Fuglefodring ødelægger meget mere, end du tror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når vi fodrer fugle, holder vi gang i en unødvendig stor rotteplage og er samtidig med til at ødelægge livet for dyr og planter i søer og voldgraven. Faktisk er fuglefodring kun godt for én ting: Menneskets samvittighed

Fredericia: Lad være med at fodre fugle.

Så enkelt kan det siges, når naturvejleder Bjarne Christensen fra Fredericia skal sætte ord på den miljømæssigt bedste måde at fodre vinterens fugle: Lad være.

- Altså, fuglene skal nok klare sig uden foder. Det har de altid gjort, og de har ikke brug for, at vi fodrer dem. Så vi skal lade være med at bilde os selv ind, at vi smider hvidt brød ud til ænderne for ændernes skyld: Vi gør det udelukkende for vores egen skyld. Og det skader faktisk rigtig meget, siger Bjarne Christensen.

Som tidligere omtalt fandt entreprenørerne store rottereder, da man for nylig gravede ud ved Kommunikationsvej ved Madsbysøen. Her stortrives rotterne ved at spise af det brød og foder, velmenende mennesker smider ud til fuglene.

- Det samme ville man kunne finde mange andre steder. Men rotter er kun én af de utilsigtede effekter ved fuglefodring, fastslår Bjarne Christensen.

Folk fodrer fugle for deres egen skyld - fuglene har ikke godt af det. Tværtimod er det til skade for naturens balancer, og rotterne nyder den gratis mad.
Bjarne Christensen, naturvejleder
Sådan gør du mindst mulig skade med fuglefodring
Ifølge naturvejleder Bjarne Christensen har både fuglene og naturen i øvrigt bedst af, at mennesket ikke fodrer. Heller ikke om vinteren.- Men hvis man absolut vil fodre for eksempel ænderne i voldgraven, skal man helt undgå hvidt brød. Det er usundt for fuglene og kan sammenlignes med fastfood: Det smager godt men mætter kun kortvarigt. Så hvidt brød er helt forbudt. I stedet skal man bruge mørkt brød - eventuelt rugbrød, siger han.

Dernæst kommer begrænsningens kunst.

- Fodr kun en lille smule og aldrig mere, end fuglene spiser. Og lad være med at ryste de sidste krummer ud på jorden, for så fodrer du bare rotterne. I det hele taget tager rotterne det, som fuglene ikke tager. Rotter svømmer godt og kan sagtens hente de brødstumper i vandet, som fuglene ikke spiser, siger Bjarne Christensen.
Rundstykker og andet hvidt brød er usundt for fuglene og skadeligt for naturens balancer, advarer Bjarne Christensen, som her - alene for pointens skyld - står med en pose hvide brødrester. Foto: Peter Friis Autzen
Rundstykker og andet hvidt brød er usundt for fuglene og skadeligt for naturens balancer, advarer Bjarne Christensen, som her - alene for pointens skyld - står med en pose hvide brødrester. Foto: Peter Friis Autzen

Gruppevoldtægt blandt ænder

Når mennesker fodrer ænderne i for eksempel voldgraven, klumper andebestanden sig sammen. Det betyder blandt andet, at der bliver en unormalt mange andrikker i forhold til hun-ænder. Og det kan have grumme sideeffekter.

- Når vinteren slutter, og andrikkerne vil parre sig med hunnerne, kan der være så mange andrikker om buddet, at hunnen udsættes for en så voldsom gruppevoldtægt, at hun drukner under vægten, siger Bjarne Christensen.

Når ænderne samler sig på et for lille område, sker der også det, at de æder søens bund helt i stykker, når der ikke lige er brød at spise. De kan også tage en meget stor del af søens bestand af for eksempel haletudser.

- Samtidig skider de så meget i vandet, at det går ud over livet på bunden og i vandet. Og deres afføring påvirkes af den ensformige kost og de store mængder hvidt brød, siger Bjarne Christensen.

Også plantelivet ved søbredden kan blive påvirket af, at der er alt for mange ænder. Planterne trampes eller spises i bund.

Pas også på med fuglebrættet i haven

Heller ikke i den private have er det en god idé at fodre fugle, advarer Bjarne Christensen.

- Fuglene skal nok klare sig. Så hvis man absolut vil fodre fugle, skal det være fordi man godt kan lide at se på dem. Og så skal man passe på ikke at lokke rotter til, siger han.

Rotter er overraskende adrætte. Ifølge Bjarne Christensen kan et rotte let springe en meters penge fra en busk eller et træ over på et fuglefoderbræt.

- De kan også hoppe cirka en meter op fra jorden. De foretrækker at klatre, men de kan faktisk godt hoppe så højt, siger han.

Dertil kommer, at fuglene selv spreder en del af foderbrættes udvalg ud på jorden rundt om brættet. Og her ligger det til stor glæde for både mus og rotter.

- Det er dejligt at se på fugle - det synes jeg også selv. Men det er bedst ikke at fodre dem. Hverken i haven, på søen eller i voldgraven, siger naturvejlederen.

Naturvejleder: Fuglefodring ødelægger meget mere, end du tror

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce