Naturens guldaldermaleri

- For mig er det meget specielt, at der findes et så naturskønt landskab lige midt i kommunens baghave, lyder det fra Peter Storm.
Foto: Peter Leth-larsen

Naturens guldaldermaleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et hjørne af Fyn med musik i. Her brugte Carl Nielsen udsigten til at komponere en af sine symfonier og Oehlenschläger skrev digte og hentede måske inspiration til vor nationalsang

Det er, som at åbne lågen til et guldaldermaleri, hverken mere eller mindre.

Sådan skildrer den nu 63-årige psykolog Peter Storm, Middelfart, den udsigt, han har tilbudt at vise os som et forslag til den fynske naturkanon.

- Det er et hjørne af Fyn med musik i, havde han hvisket os i øret.

Det var et forslag, vi ikke kunne sidde overhørig, og således beredt med et malerisk input mødtes vi en septembermorgen ved Hindsgavl Slot for at følge den århundredgamle hulvej, der gennem skoven fører ned til en låge ud den eng, der udgør stranden ned mod Lillebælt.

En bolle på bagepladen

Som en bolle på en bageplade ligger der her en hvælvet bakkeknold omgivet af en eng, der igen lukkes inde af et bakkedrag med skov.

Og lad det være sagt med det samme: Ser man denne udsigt for første gang i alle de år, man har valgt at bo på Fyn, bliver man betaget og lover sig selv, at her vil man komme igen. Og igen.

Her er, som Peter Storm havde formuleret det, som at iagttage et guldaldermaleri, og det er da også foreviget mange gange, ikke mindst af den fynske guldaldermaler Jens Jørgensen Juel, født og opvokset i det nærliggende Balslev, uægte søn af en husjomfru på Wedellsborg og "en velfornem herre."

At psykologen også er en historisk nørd, kommer tydeligt til udtryk under hans rundvisning.

Den forunderlige knold

Levende beretter Peter Storm om dette smukke sted med den forunderlige knold, som mange tror er menneskeskabt, fordi den gemmer på resterne af en middelalderlig fæstning kaldet gammel Slot, men som han dog mener skyldes istidens kræfter. Men træder man ud på knoldens top, møder man en anden verden. Herfra kan man se ud over bæltet, der på dette sted er smalt som en stor flod, og i horisonten kan man skimte Kolding Fjord.

- Jeg kender ikke hele Fyn, så jeg vil ikke sige, at dette er det smukkeste sted på Fyn. Men jeg vil sige, at det er et hjørne af Fyn med musik i, forklarer Peter Storm.

På den anden side

Han peger over mod en lokalitet på den anden side af bæltet. Den hedder Henneberg eller Hønborg, som man ynder at sige på fynsk, og her ligger Damgården, hvor Charlotte Trap de Thygeson boede. Hun er kendt for at have oprettet et legat til fordel for lærere ved Aarhus Universitet og for at have givet husly til komponisten Carl Nielsen og hans hustru Anne Marie i lange perioder i årene omkring år 1905.

Symfonien

Det skulle være her, at manden, der blev kaldt en af de største musikbegavelser i Norden, sad i gæstehuset og med udsigt til Hindsgavl på den anden side af bæltet skrev i hvert fald en enkelt af sine store symfonier.

Peter Storm ved ikke hvilken. Til gengæld ved han, at digteren Adam Oehlenschläger gæstede stedet på sin store Fynsrejse sammen med kronprins Christian, den senere Christian den 8., i årene omkring 1830.

Han ved også, at Oehlenschläger her skrev en række digte, bl. a. Eventyret på Hindsgavl, og han forestiller sig, at det er her, han har hentet inspiration til den sætning i vor nationalmelodi, der handler om de brede bøge nær salten øster strand.

Digterens flodbred

- Andet kan man ikke mene, når man her fra stedet ser direkte ind i det skovklædte Fænøsund, siger han.

For Peter Storm er præcis dette sted en oehlenschlägersk flodbred.

- Her er fynsk, siger han.

- Her er lige til Carl Nielsen.

- Der er megen musik i denne stump Fyn.

Vi på give Peter Storm ret.

Har fynsk natur en guldalder, findes den her.

- Og så lige præcis i Middelfarts baghave, siger Peter Storm.

Naturens guldaldermaleri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce