Når studenterhuen rammer uni-muren


Når studenterhuen rammer uni-muren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Over halvdelen falder fra på nogle studier. Den studerende og universitetet forstår ikke hinanden, og det koster dyrt

Studenterhuerne fester snart rundt i bybilledet. Intetanende om de gok i nødden, der venter, når de efter sommerferien knalder hovederne ind i universitetsmuren.

På enkelte studier giver over halvdelen op. De synes, det er for svært. De har valgt et forkert studie. De mangler disciplin, og de kan ikke prioritere tiden.

- Mange har ikke har sat sig godt nok ind i, hvad det er for et studie, de skal i gang med. Når de så starter, opdager de, at deres forventninger ikke bliver mødt af den virkelighed, de oplever, siger studievejleder Dina Andersen, Syddansk Universitet.

- Omvendt har universitetet forventninger til de studerende, som heller ikke bliver mødt, tilføjer hun.

Gulerod og pisk

Den forståelseskløft gør universiteterne rigtig meget for at få fyldt ud. De taber nemlig taxameterpenge, hver gang en studerende dropper ud i stedet for at afslutte sine eksaminer.

Universiteternes gulerod er en bonus for hver studerende, der klarer sin bachelor-eksamen. Men pisken lurer også i form af regeringens ønske om at skære tilskuddet væk for de studerende, der enten ikke bliver bachelorer eller bliver det med mere end et års forsinkelse.

På Syddansk Universitet mener man, at frafaldet kunne reduceres markant, hvis man på forhånd kunne få en snak med de studerende.

- Tvinge er ikke et pænt ord, men vi ville gerne gøre det obligatorisk, at man skulle reflektere over det uddannelsesvalg, man har taget. For eksempel ved en samtale, siger studievejleder Dina Andersen.

Den går bare ikke. Lovgivningen udelukker nemlig den form for sortering af ansøgerne. Til stor ærgrelse på Syddansk Universitet:

- Jeg er modstander af de centralt fastsatte optagelsesregler. Det er en indskrænkelse af universiteternes muligheder for at få de bedste studerende, siger rektor Jens Oddershede.

De skal testes

I stedet forsøger universitet at finde forskellige andre kreative måder at teste de nye studerende på. Der er dispensation til at optage studerende på kvote to på flere studier.

På medicinstudiet har det vist sig at være en succes:

-Vores erfaring er, at de studerende fra kvote 2 er meget motiverede. Det er typisk unge, som har tænkt sig godt om og ved, at de vil studere medicin. I kvote 1 er der måske en tendens til, at nogle af dem søger ind, fordi de kan på grund af deres høje gennemsnit, og så prøver de det, siger Birgitta Wallstedt, der er chefkonsulent på medicinstudiet på Syddansk Universitet.

De gode erfaringer fra eksempelvis medicin og journalistik skal andre studieretninger nu lære af.

- Vi vil gerne have forbedret vores frafaldsprocent på Syddansk Universitet. Det er der både økonomi og prestige i, siger rektor Jens Oddershede.

- Vores erfaringer viser klart, at karaktergennemsnittet i hvert fald ikke er den eneste måde at vurdere de studerende på, siger han.

Målet er at få frafaldet ned på 30 procent.

Når studenterhuen rammer uni-muren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce