Når livet slutter: Flere og flere vil have asken spredt over havet


Når livet slutter: Flere og flere vil have asken spredt over havet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hele én ud af 10 af vil have deres aske spredt til havs, lyder det fra ét af Fyns to krematorier.

1. Flere vil have søbegravelse
Askespredning skal ske 200 meter fra land og må ikke vække opsigt, siger reglerne. Her er det en afdød australsk kvinde, som får sin sidste rejse ved ud for Assens. Arkivfoto: Christian Brandt

Fyns to krematorier oplever, at flere og flere vælger at få spredt asken til havs.

Sydfyns krematorium i Svendborg udleverede i 2016 knap 10 procent af de kremerede til askespredning. I 2014 og 2015 var det henholdsvis seks og syv procent. Odenses Krematorium har ikke haft mulighed for at trække tal til denne artikel, men fornemmelsen er også her, at det er en stigende tendens.

Kirkeministeriet har ikke opgjort tallet for askespredninger på landsplan siden 2008. Også dengang var tallet dog stigende: I 2008 var der 1700 askespredninger mod 658 i år 2000.

2. Sådan får man lov
På krematoriet i Svendborg oplever man ofte, at asken skal udleveres til en askespredning til søs. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg

Siden 2009 har reglerne været lempet, så man ikke længere behøver at blive godkendt til en askespredning af Kirkeministeriet.

Nu skal man blot skrive ønsket ned, inden man dør, sammen med sit cpr-nummer og en underskrift. Det kan være på et stykke papir, som man gemmer, men man kan også gøre det via en blanket på borger.dk.

Hvis afdøde ikke har skrevet ønsket ned, kan de efterladte opnå tilladelse ved begravelsesmyndigheden, hvis den afdøde har udtrykt ønske om en sidste rejse til havs.

3. Skal ud på åbent hav
Urnen må ikke komme med i vandet, også selvom den er lavet af et vandopløseligt materiale. Arkivfoto: Miriam Kjer

Man skal sprede asken på åbent hav eller en stor fjord eller bugt - mindst 200 meter fra land. Det skal ske fra siden af en båd eller et mindre skib og må ikke foregå fra stranden eller en badebro.

Asken skal spredes over havets overflade, og man må for eksempel ikke nedsænke urnen i havet, også selvom den er lavet af et vandopløseligt materiale.

Ritualet skal ske, så det ikke vækker opsigt.

4. Det koster en askespredning

Askespredning er den billigste begravelsesform. Selve ritualet er ganske gratis udover den eventuelle leje af en båd. Derudover kommer man dog ikke uden om at betale for en kiste, kremering og eventuelt en bedemand.

En askespredning kan derfor spare de efterladte flere tusinde kroner. For eksempel koster det omkring 3000 kroner at sænke en urne i de ukendtes grav, og et gravsted kan koste det samme eller mere, men så kommer prisen på en gravsten oveni.

Når livet slutter: Flere og flere vil have asken spredt over havet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce