Myte: Slår ris fuglene ihjel?


Myte: Slår ris fuglene ihjel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I årevis har danskerne troet, at fugle, som spiser ris, risikerer at blive dræbt af kornene, når de svulmer i dyrets mave. Men kan det nu passe? Fyens.dk har sat sig for at tjekke, om der er hold i myten.

Før i tiden var det langt fra unormalt, at danske brudepar nærmest blev forsøgt druknet i ris kastet af ivrige venner og familiemedlemmer, når de forlod kirkegulvet og trådte ud i virkeligheden.

De seneste år er traditionen dog faldet kraftigt til jorden med begrundelsen om, at de kastede ris er skadelige for fuglenes maver og i sidste ende slår dem ihjel. Begrundelse: At risene svulmer op i maven på fuglene og ødelægger det stakkels fjerede væsen indvendigt.

Men kan det nu passe? Derfor har Fyens.dk ringet til en af landets eksperter. Og Naturvejleder ved Naturhistorisk Museum i Århus Lars Bøgh:Passer det virkelig, at fuglene dør af at spise ris?- Jeg tror virkelig ikke, at det er noget problem. Så skulle vi jo støde på en masse døde fugle overalt, men det er altså ikke tilfældet.Så du siger altså, at det er en myte?- Ja, jeg tror vi må sige, at det er en myte. I hvert fald kender jeg ikke til noget håndgribeligt bevis på problemet. Desuden findes der jo også en fugl i Kina, der lever næsten udelukkende af ris, og den dratter da ikke ned, når den flyver.

- Desuden er der da også andre korn, som svulmer op, når de bliver våde, og endda mere end ris.Så man kan altså roligt kaste med, hvad man lige har ved hånden næste gang?- Umiddelbart vil jeg sige ja, men så igen - du skal nok ikke vælge at smide med armbolte eller brosten.Nej okay, det er noteret. Men ellers betyder det faktisk, at jeg for fremtiden gerne må kaste med ris til vennernes bryllup?- Ja, det kan du vist roligt gøre. Men det kan da være, at man skal bruge kogt ris i fremtiden - det slår ikke så hårdt, og så fedter det bedre i håret!

Fyens.dk mener altså hermed, at kunne punktere myten omkring ris ved bryllupper. Dog har vi ikke noget endegyldigt svar på, om det er basmati, sushi, eller en tredje slags ris, der fungerer bedst.

Myte: Slår ris fuglene ihjel?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce