Mountainbike-revolution: 29-tommer comeback

Blandt fordelene ved en twentyniner mountainbike er dækkets øgede kontaktflade med underlaget. På skovbund er grebet bedre, og små ujævnheder klares med mindre rystelser i cyklen, hvilket gør at man kan holde et højere moment.
Foto: Peter Sterobo

Mountainbike-revolution: 29-tommer comeback

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Twentynineren har ramt cykelverdenen som en teknologisk revolution. I virkeligheden er der tale om en perfekt timet relancering.

Tilbage i midten af 70'erne slog den amerikanske tidligere landevejsrytter, Gary Fisher, de første streger til det, der siden skulle blive den moderne mountainbike.

Udgangspunktet var at skabe en let og stabil offroad-cykel, der forenede det bedste fra den hurtige landevejsracer og den tunge cruisercykel. Begge cykeltyper havde hjul omkring de 29 tommer, hvilket også blev målene i Gary Fishers skitser.

Desværre for Fisher betød leveringsproblemer på de store hjul, at han måtte gå på kompromis og slå sig til tåls med de 26 tommer hjul, der siden blev og indtil fornylig var mountainbikens standart.

Nye muligheder

Men fortidens begrænsning blev vendt til en gylden mulighed. I 2002 var levering ikke længere et problem. I samarbejde med producenten Trek var Gary Fisher klar med en storstilet relancering af mountainbiken med den oprindeligt tænkte hjulstørrelse.

Og da det året efter efter lykkedes Fisher at overtale UCI, den internationale cykelunion, til at tillade 29-tommer hjul i løbssammenhæng, lå vejen åben for twentyninerens comeback.

Cyklen viste sig overlegen på en lang række funktioner og vandt langsomt, men sikkert frem i de professionelle mountainbikemiljøer. I 2011 fik menigmand for alvor øjnene op for twentynineren.

Cyklen blev hotteste mode og har ramt i trend i tiden, hvor en voksende gruppe af især mænd, som ønsker en aktiv livsstil, og hvor lækkert og funktionelt udstyr bliver en stadig vigtigere del af det.

Fakta

Fakta: Blandt fordelene ved en twentyniner mountainbike er dækkets øgede kontaktflade med underlaget. På skovbund er grebet bedre, og små ujævnheder klares med mindre rystelser i cyklen, hvilket gør at man kan holde et højere moment. Større hjul giver naturligt mere fart og endelig gør rammens tilpassede geometri, at man får et lavere tyngdepunkt og dermed har bedre kontrol over cyklen.

Blandt ulemper kan nævnes den forøgede vægt, og er man meget lav kan cyklen virke voldsomt stor.

Mountainbike-revolution: 29-tommer comeback

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce