Folk laver de mærkeligste ting, mens de kører i trafikken. Under en to timer lang razzia på Den Fynske Motorvej blev 24 chauffører sigtet for at tale i mobiltelefon eller skrive sms'er, mens de kørte lastbil

Trafikken var tæt på den fynske motorvej, da Fyns Politi i går tog opstilling ved afkørsel 50 for at spotte bilister, der var uopmærksomme i trafikken.

Og dem var der en del af. På kun to timer sigtede færdselspolitiet 24 personer, der alle havde talt i håndholdt mobiltelefon eller havde sms'et, mens de kørte med høj fart på motorvejen.

En af synderne var Jørgen Mathiesen fra Faaborg.

Mobil-bøder på Fyn

I 2015 sigtede Fyns Politi 3500 personer for at køre bil og tale i håndholdt mobiltelefon samtidig.

Tallet for 2014 er 4000

I går fangede politiet 24 på to timer ved den fynske motorvej.

De snuppede også en udenlandsk chauffør i carbotagekørsel og gav ham en bøde på 19.000 kroner

Razziaerne mod uopmærksomme bilister kører landet over og fortsætter ugen ud.

Han har netop taget sin mobiltelefon op til øret, da han ved middagstid blev spottet af en betjent i vejsiden.

Få sekunder efter sætter en af politiets motorcykelbetjente efter hans lastvogn, og Jørgen Mathiesen må med et lidt undskyldende smil stige ud af sin lastvogn ved næste afkørsel og lade sig sigte for at køre og tale i håndholdt mobil samtidig.

- Det er jo helt i orden. Mit headset ligger derhjemme til opladning. Jeg har simpelthen glemt det, forklarede han smilende til motorcykelbetjenten, der noterer navn, dato og forseelse på sin blok.

Kør hensynsfuldt

Kampagnen "Kør bil, når du kører bil" er et samarbejde mellem Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Når en bilist bliver forstyrret i sin kørsel, skyldes det i 70 procent af tilfældene forhold i bilen, og ikke noget uden for bilen.

Det kan være at samle ting op fra gulvet, tale i telefon eller at have tankerne et andet sted.

I Færdselsloven §3, stk. 1 står der, at "trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvolde skade eller ulempe for andre". Politiet må i hvert enkelt tilfælde vurdere, om denne paragraf er overtrådt.

Der er lovgivet særskilt om brug af mobiltelefon under kørsel. Det giver 1500 kroner i bøde, hvis man bruger telefon, mens man kører bil, og 1000 kroner hvis man kører på cykel.

Jørgen Mathiesen bruger ellers altid head-set, og er i øvrigt stærkt irriteret over folk, der er uopmærksomme i trafikken. Ofte fordi de taler i telefon.

- De to gange, hvor jeg har været tættest på at køre galt har mine "modtrafikanter" talt i mobiltelefon. Den ene gang var en modkørende kvindelig bilist helt ovre i den modsatte vejbane, fortæller han.

Generelt går det i den rigtige retning, når det handler om alvorlige trafikulykker, og der bliver også færre og færre tilfælde af folk, der kører uden sele, fortæller politikommisær Preben Ingemannsen fra Fyns Politis færdselsafdeling.

- Men tallet for hvor mange, der taler i mobiltelefon under kørslen er tilsyneladende konstant, bemærker han.

Razziaer hele ugen

I hele denne uge etablerer Fyns Politi razziaer mod bilister, der er uopmærksomme i trafikken. I går var der sat syv mand af til opgaven ved den fynske motorvej og cirka hvert femte minut havde politiet bid.

To motorcykelbetjente og tre patruljevogne kørte i pendulfart mellem afkørsel 50 og 51 mellem klokken 10 og 12.

Tirsdag var politiet også i aktion om end i noget mindre skala. Her lykkedes det at sigte 14 personer for at have talt i mobiltelefon, mens de kørte.

Razziaerne mod uopmærksomme bilister fortsætter i dag og fredag nye steder på Fyn, og de er en del af en landsdækkende kampagne.

Ingen grænser for noget

siDet er mobiltelefoner, der er i langt de fleste tilfælde tager opmærksomheden fra bilisterne.

Men der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad folk kan finde på, mens de kører bil, siger Preben Ingemannsen.

- Jeg har set folk, der forbereder sig til møder og har hele mapper slået op på rattet, fortæller politikommissæren.

Den slags kunne Jørgen Mathiasen fra Faaborg trods alt aldrig finde på.

Han spiser en sjælden gang sin madpakke i bilen og kan også finde på at kaste et blik på sin tablet en gang i mellem, indrømmer han.

- Og kaffe drikker jeg altså altid, når jeg kører. Må man heller ikke det, siger han og kigger spørgende på betjenten.

- Vi sigter ikke folk for at drikke kaffe i bilen, hvis man ellers kører ordentligt, beroliger Preben Ingemannsen ham.

- Nå, jeg må hellere komme ud og tjene nogle penge. Nu er jeg jo blevet 1500 kroner fattigere, siger Jørgen Mathiesen, inden han tager afsked med betjentene og kører videre vestpå over Fyn.

  • Jensen_Stine_Jessen_(2015)_024

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes redaktion i Odense. Jeg skriver om stort og småt i Odense Kommune. Mit særlige stofområde er ældre- og handicap-politik. Jeg er uddannet fra Journalisthøjskolen i Århus, og jeg har desuden en bachelor i dansk og statskundskab fra Københavns Universitet. Jeg bor i landsbyen Vindinge uden for Nyborg med min mand og vores tre børn.

Mere om emnet

Se alle
33
Razzia på motorvej: Fyns Politi standser uopmærksomme bilister

Razzia på motorvej: Fyns Politi standser uopmærksomme bilister

Overhalede og så tv-avis samtidig

Mobil-bøder på Fyn