Folkene bag fattigdomskonferencen i Svendborg udfordrer den nye radikale leder, Morten Østergaard, til at leve, som om han var under gensidig forsørgerpligt.

Kan du leve for 571 kroner om ugen efter de faste udgifter er betalt? Det er omtrent det, folk på gensidig forsørgerpligt må nøjes med, og det er fattigt og næsten umuligt.

I hvert fald, hvis du spørger Anna Rytter, som er en af arrangørerne af konferencen om fattigdom, som løber af stablen søndag i Svendborg.

Sammen med holdet bag “Bekæmp fattigdom nu” inviterer hun de Radikales nye formand, Morten Østergaard, til at tage imod en udfordring.

Lev som en person på gensidig forsørgerpligt i en uge. Og det svarer, ifølge arrangørernes beregninger, ikke til mere end 571 kroner, efter de fast udgifter er betalt.

- Man skal virkelig spare, hvis man skal leve for et rådighedsbeløb på 571 kroner om ugen. Så det bliver sikkert noget med havregryn og risengrød, men det er jo virkeligheden i dag, siger Anna Rytter.

- Kun teori for ham

Morten Østergaard var selv med til at indføre gensidig forsørgerpligt, hvor en kontanthjælpsmodtager får frataget sin ydelse, hvis partneren eller samleveren kan forsøge begge.

Og Anna Rytter tror ikke på, han er helt klar over, hvad det betyder.

- Og jeg tror simpelthen ikke, at politikerne på Christiansborg er klar over, hvilke konsekvenser, det har for almindelige borgere. For politikerne er det her teoretisk, hvor de mener, at presser man folk nok på pengepungen, skal de nok tage sig sammen, siger Anna Rytter.

Hun håber, udfordringen vil åbne Morten Østergaards øjne for, hvad hans politik rent faktisk betyder for de berørte danskere. Og hun er med på selv at deltage i forsøget. Hun er dog pessimist fra begyndelsen.

- Vi må se, om det overhovedet kan lade sig gøre. Jeg er villig til selv at gøre forsøget, men jeg synes ikke, der er nogen, der skal leve for 571 kroner om ugen. Eller det dobbelte, for den sags skyld, siger hun.

Østergaard vil se på fattige

Morten Østergaard sagde selv for nylig, at han mener, der skal laves en ny og målrettet indsat for landets fattigste, herunder folk på kontanthjælp, og deres børn.

- Og det vi vil gerne holde ham op på. Hvis han har de gode intentioner, han siger, han har, vil vi også se handling. Så er det ikke nok, at han bare siger, at vi skal bekæmpe fattigdom.

Foreningen “Bekæmp fattigdom nu” håber, at den kan skabe mere debat om de fattige i Danmark og lægge pres på for at få ændret i kontanthjælps- og dagpengeordningen.

Fakta: Her er budgettet

Kontanthjælpsmodtager: 0 kr./md.
Kæreste: 17.265 kr./md. efter skat (23.000 kr. før skat)

Faste udgifter:
Husleje: 6055 kr. (78 m2, efter boligsikring på 985 kr.)
DONG - El: 315 kr. (gennemsnitligt normalforbrug for 2)
Bankgæld: 2500 kr. (gæld 100.000 afdrages over 5 år, 10% i årlig rente)
Internet: 255 kr. (YouSee's billigste)
Mobiludgifter: 200 kr. (for begge, lavest mulige udgift)
Ulykkesforsikring: 120 kr. (for begge)
Indboforsikring: 350 kr. (inkl. El og rejse)
A-kasse/fagforening: 1812 kr. (2 gange 3f)
Licens: 210 kr.
YouSee TV pakke: 479 kr.
Medicin: 50 kr.
I alt: 12.346 kr./md.

Tilovers er månedligt 4919 kr., der skal dække to personers udgifter til mad, drikke, transport, tøj, sko, frisør, tandlæge, gaver,sport og fritidstilbud.Det bliver 571 kr. pr. uge, pr. person.
Kontanthjælpsmodtager: 0 kr./md.

Mere om emnet

Se alle
45
Mor til syv og på kontanthjælp

Mor til syv og på kontanthjælp

13
Minister takker nej til fattigdom

Minister takker nej til fattigdom

1
Fattigdom i fokus på konference i Svendborg

Fattigdom i fokus på konference i Svendborg