Mor måtte vige for en doula


Mor måtte vige for en doula

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Camilla Isaksen fra Fredericia blev mor for første gang i oktober, og hun havde en personlig fødselshjælper med på fødegangen. - Så kunne jordemoderen koncentrere sig om barnet og ikke om mig, fortæller hun

Der er helt roligt i lejligheden midt i Fredericia, hvor to for nylig for blevet til tre.

Kaya kom til verden 18. oktober, og hun gjorde 26-årige Camilla Isaksen og kæresten Simon til forældre.

Men trods uvisheden om smerterne i forbindelse med fødslen og udsigten til den nye rolle som forælder, har Camilla Isaksen ikke for alvor været nervøs eller bange. Hun har hele tiden været præget af samme ro, som hersker i hjemmet i dag.

- Fordi jeg har haft Pernille, og jeg kunne ringe til hende døgnet rundt, siger Camilla Isaksen.

Pernille er Pernille Kemph fra Middelfart. Hun er doula og har mødtes med Camilla og kæresten flere gange før fødslen, været med under fødslen og har også besøgt den lille familie efterfølgende.

- Til at begynde med vidste jeg slet ikke, hvad en doula var, men efter den første snak var Simon og jeg enige om at give det en chance, fortæller Camilla Isaksen.

Og det har vist sig at blive et værdifuldt bekendtskab.

Ville have været skræmt

For Pernille Kemph kunne i tiden op til fødslen instruere Camilla Isaksen i forskellige former for smertelindring, fødestillinger og vejrtrækning.

- Jeg har gået til fødselsforberedelse på Kolding Sygehus, men her sidder man i et stort auditorium og er én blandt mange. Med en doula er det mere personligt og grundigt, understreger Camilla Isaksen.

Også mentalt var Camilla Isaksen klar til den store begivenhed, der var i vente, og hun var glad for at have en doula i baghånden, da medierne i efteråret summede af historier om jordemødre, som fortalte om arbejdspres og frygtede besparelser.

- Hvis jeg ikke havde haft Pernille, ville jeg have været skræmt fra vid og sans, konstaterer Camilla Isaksen.

Mor blev sendt ud

- Da jeg var på fødegangen, var der én jordemoder til alle stuer. På et tidspunkt kom hun for at hjælpe mig og var derfor gået fra en anden. Jeg ville ikke bryde mig om at være alene. Kun én jordemoder ville ikke kunne give mig den samme tid og opmærksomhed, som Pernille gav mig.

Camilla Isaksen havde sin mor og sin kæreste med på fødestuen, men det var doula Pernille Kemph, der hjalp Camilla gennem smerterne og forløsningen.

- Min mor forsøgte at hjælpe og komme med gode råd, men jeg bad hende om at gå, fortæller Camilla Isaksen.

- Når Pernille sagde noget, var jeg helt koncentreret og hørte efter. Det var bare noget andet og havde en anden virkning, fordi det var en udefra.

Camilla Isaksen ringede til Pernille Kemph allerede natten før fødslen, da hun troede, vandet var gået. Det var det ikke, så de aftalte, at Camilla skulle lægge sig til at sove, og så kunne de tales ved efter nogle timer.

- Men allerede efter en time ringede Pernille og sagde, at hun ville komme hjem til mig. Hun kunne alligevel ikke sove, fortæller Camilla Isaksen.

Fødte uden smertestillende

Ved middagstid havde Camilla Isaksen været forbi fødegangen på Kolding Sygehus, men blev sendt hjem igen. Pernille Kemph var med hele tiden. Sidst på eftermiddagen var det tid til at tage tilbage på sygehuset.

- Jeg fik en stue, og veerne tog til. Jeg lå på sengen, da vandet gik. Pernille foreslog, at jeg skulle en tur under bruseren. Det var rigtig godt. Jeg sad der, mens der blev gjort et kar klar til mig, fortæller Camilla Isaksen.

- Jeg havde rigtig ondt, men Pernille hjalp mig hele tiden til at trække vejret rigtigt, så smerterne var til at holde ud. Og min kæreste kunne hele tiden få svar på sine spørgsmål og få at vide, hvordan han kunne hjælpe. Det var hårdt for ham at se mig med så mange smerter.

Camilla Isaksen bad om noget smertestillende.

- Men det var for sent. Jeg havde åbnet mig så meget, at jeg var tæt på aktiv fødsel, siger hun.

- Da jeg igen lå på sengen, huskede Pernille mig på forskellige fødestillinger, og det fungerede godt. Det satte gang i det. Jeg fødte klokken 22.10 om aftenen, og jeg havde aldrig troet, at jeg skulle gå gennem en fødsel uden smertestillende.

Begejstret jordemoder

Det, at Pernille Kemph var med på fødestuen, var kun en hjælp og ikke en belastning for jordemoderen, fortæller Camilla Isaksen.

- Hun sagde bagefter, at det havde været helt fantastisk. Hun var helt vild. Det var første gang, hun prøvede at have en doula med til en fødsel, siger hun.

- Det betød, at jordemoderen kunne koncentrere sig om barnet. Hun kunne tage sig af det faglige, og så kunne Pernille tage sig af mig og alt det bløde og omsorgen for mig.

Camilla Isaksen afviser, at hun er blød eller sensitiv, siden hun har haft en doula med til fødslen.

Selv om det altid har været en naturlig ting at føde børn, kan man ikke sammenligne fødsler for årtier tilbage med den måde, det foregår på i dag, mener Camilla Isaksen.

- Man skal huske på, at tidligere var der både jordemoder, læge og sygeplejerske på fødestuen. Der var meget mere personale. Det er der slet ikke i dag, siger hun.

- Min svigerinde sagde til mig efter fødslen, at hun ville ønske, hun havde kendt til en doula, da hun skulle føde. Det ville hun godt have vidst.

Mor måtte vige for en doula

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce