Monument for udsendte soldater


Monument for udsendte soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem kunstnere i konkurrence om et officielt monument på Kastellet for de 95.000 danskere, som staten har sendt på international mission.

Et nationalt monument for levende som for døde. Intet mindre. Sådan lyder opgaven ifølge Berlingske Tidende til fem kunstnere, der skal konkurrere om at skabe den bedste løsning til den officielle hæder til de 95.000 danskere, som siden 1948 har været udsendt af Folketinget eller af Folketingets Udenrigspolitiske Nævn på international mission.

Monumentet skal bygges i København på Prinsessens Bastion i Kastellets nordøstlige hjørne, der vender ud mod Langelinje, og bliver stedet, hvor det officielle Danmark kan vise sin respekt for de udsendte fra Forsvaret, Politiet, Beredskabskorpset, Kriminalforsorgen og Skat, der har gjort tjeneste i udlandet efter en folketingsbeslutning. Monumentet bliver meget mere end et sted at mindes.

- Monumentet bliver den officielle påskønnelse af Danmarks engagement i konfliktområdet. Det bliver stedet, der respekterer dem, der tog ud, og som kom hjem igen. Et monument både for dem der har været ude, for dem der er ude nu, og for dem der tager ud i fremtiden. Det bliver også et refleksionssted for dem, der omkom, mens de var udsendt, siger tidligere forsvarschef general Jesper Helsø til Berlingske Tidende.

- Ingen af de fem kunstnere, vi har valgt til konkurrencen, er traditionelle. Vi vil ikke se en skulptur med en soldat i armene på sin mor, men en skulptur, som er eviggyldig. Noget der holder i tid, siger Jesper Helsø, der er formand for komitéen, som siden 2007 har forhandlet sig frem til rammerne for byggeriet og dets indhold.

Kastellet er beskyttet som blandt andet fortidsmindefredet område, byggefrednings- og naturbeskyttelsesområde, og derfor er både Kulturarvsstyrelsen og Akademirådet inddraget som rådgivere i planlægningen af kunstnerkonkurrencen og i bedømmelsen af forslagene, når de afleveres ved udgangen af august. En del af monumentet skal have plads til navnene på de 87, der ikke kom hjem i live. Komitéen er nået frem til en bred definition, så enhver, der er afgået ved døden på international mission som udsendt af Folketinget, får sit navn på monumentet.

Monument for udsendte soldater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce