Mobilen gør trafikken livsfarlig


Mobilen gør trafikken livsfarlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

BOOM: Fynsk indsats har fordoblet antallet af bøder til bilister, der taler i mobiltelefon
Den ene hånd hviler på rattet med en smøg imellem fingrene, mens den anden hånd taster løs på mobiltelefonen for at sende en sms.

Bilister med livsfarlige mobilvaner huserer i stigende grad på de danske veje.

Det får nu politiet og professionelle bilister som sælgere og lastbilchauffører til at slå alarm.

Børge Agerbæk fra Søndersø ser mobil-bilisterne flere gange dagligt, når han som formand for Danske Sælgeres trafikpolitiske udvalg kører rundt i det meste af landet.

- Jeg er stærkt bekymret over al den elektronik, vi får ind i bilerne. Det fjerner opmærksomheden fra trafikken, og det er virkelig farligt. Alle dem, der sidder og sms'er, kigger for eksempel på tastaturet i stedet for på vejbanen, siger Børge Agerbæk.

- Med mobiltelefoni, sms, computere, fax og GPS-systemer i bilerne er det lige før, at det at køre bilen bliver sekundært, siger han.

En undersøgelse fra Danmarks Transportforskning viser, at to ud af tre lastbilchauffører har oplevet farlige situationer, fordi andre trafikanter har brugt mobiltelefoner.

- Privatbilisterne bryder loven gang på gang, og desværre ser vi også, at vores egne medlemmer gør det. Med det omfang, det elektroniske udstyr har fået, kommer trafiksikkerheden i fare, siger forretningsfører for SiD Transport, Leif Rasmussen.

Fagforeningerne Danske Sælgere og SiD Transport opfordrer til en skærpet politiindsats og højere bøder.

Med en bødestraf på 500 kroner er Danmark nemlig et af de billigste steder i Europa at blive snuppet med en håndholdt mobiltelefon.

Boom i mobilbøder

På Fyn har Rigspolitiet som det eneste sted i landet skærpet indsatsen mod håndholdte mobiltelefoner.

- Det bliver vi simpelthen nødt til, hvis vi vil lægge en dæmper på det her fænomen, som er eksploderet de senere år. Der er ingen tvivl om, at det er årsag til mange ulykker, siger Peder Pedersen, vicepolitiinspektør ved Rigspolitiets Færdselsafdeling på Fyn.

Odense Politi har uddelt 378 mobilbøder i 2004. Det er fem flere end i hele 2003.

I princippet er det også ulovligt at bruge mobiltelefonen til sms, men Peder Pedersen har endnu ikke set eksempler på en sms-bøde.

Det vil Rådet For Større Færdselssikkerhed have gjort noget ved.

- Vi ved, at det er farligt med mobiltelefoner, men der er ingen undersøgelser, der dokumenterer risikoen ved at bruge sms i bilen. Det gør det sværere at få en lovændring, men her må man bruge sin sunde fornuft og stramme reglerne. Det er logisk, at man ikke kan følge trafikken, mens man kigger på tastaturet, siger dokumentationschef Jesper Sølund.

Det er ikke undersøgt, hvor mange ulykker, der er forsaget på grund af mobiltelefoner i trafikken.

Mobilen gør trafikken livsfarlig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce