Mistænkt for millionsvindel: Britta Nielsen meldte sig syg, da Socialstyrelsen opdagede svindel

Britta Nielsen, der er mistænkt for at have bedraget sin arbejdsplads, Socialstyrelsen, for over 100 millioner kroner, meldte sig syg, da hun fik nys om, at myndigheder var på sporet af hende. Fotocollage: Leif Nørmark Sørensen på baggrund af foto fra Ridehesten.com

Mistænkt for millionsvindel: Britta Nielsen meldte sig syg, da Socialstyrelsen opdagede svindel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Straks da Socialstyrelsen blev klar over, at den var ved at afsløre et spektakulært svindelnummer, vidste Britta Nielsen formentlig, at hun var opdaget. Hun meldte hun sig syg og viste sig ikke mere på arbejdspladsen. Poltiet ved, hvilket land, hun er flygtet til.

Mistænkt: I de første dage af september, stod det klart i Socialstyrelsen, at det ikke bare var en almindelig fejl i udbetaling af tilskudsmidler, som en af Britta Nielsens kolleger havde gjort opmærksom på i slutningen af august i forbindelse med en regnskabsgennemgang. Straks efter holdt Britta Nielsen op med at møde på sin arbejdsplads.

Hun meldte sig syg, fremgår det af oplysninger, som avisen Danmark er i besiddelse af. Det fremgår også, at myndighederne var bekendt med, at Britta Nielsen undervejs i sit tre uger lange fravær fra en arbejdsplads, der stod på den anden ende, rejste på ferie.

Konsekvensen af Socialstyrelsens håndtering af undersøgelsen af svindlen var, at da politiet blev involveret via en anmeldelse fra Socialstyrelsen tirsdag 25. september, var Britta Nielsen flygtet til udlandet.

Dagen efter politianmeldelsen laver Socialstyrelsen en skriftlig bortvisning af Britta Nielsen, og seks dage efter, mandag 1. oktober, overgår sagen til bagmandspolitiet, der ret hurtigt får lavet en international efterlysning af Britta Nielsen, så en udleveringssag kan gå i gang. Ifølge avisen Danmarks oplysninger ved bagmandspolitiet godt, hvilket land Britta Nielsen rejste til.

Sådan blev svindlen opdaget
1. Intern kontrolI slutningen af august gjorde en af Britta Nielsens kolleger opmærksom på, at der var noget galt med en postering i regnskabet for 2017 i forbindelse med en intern kontrol. Socialstyrelsen havde udbetalt et beløb til en kommune, men kommunen havde modtaget et mindre beløb.

2. Forkert konto

Det gik op for Socialstyrelsen, at et af de overførte beløb var blevet placeret på en konto i Danske Bank, der ikke tilhørte den kommune, som skulle have modtaget beløbet. Samme konto havde modtaget flere udbetalinger, som skulle have gået til andre kommuner.

3. Dataspor blev fulgt

Ved at følge datasporene for overførslerne kunne Socialstyrelsen konstatere, at det var Britta Nielsen, der havde håndteret dem alle. Hun havde midlertidigt ændret kontonumrene og rettet dem tilbage igen.

4. Fiktive projekter

Senere er det også blevet konstateret, at Britta Nielsen havde oprettet fiktiv støtteprojekter, og selv indkasseret midlerne, som projekterne blev tildelt.

Interview kun på mail

Socialstyrelsens officielle kontakt med medierne om denne sag foregår via en pressekoordinator og skriftlige spørgsmål til direktionen. Ledelsen i styrelsen ønsker ikke at stille op til andre former for interviews af angst for at komme til at sige for meget. Den lukkede kommunikationsstrategi i sagen om svindel for 111 millioner skattekroner af en offentligt ansat kontormedarbejder er ifølge styrelsen godkendt i Børne- og Socialministeriet.

Det har derfor ikke været muligt for avisen Danmark at interviewe vicedirektør Rikke Thoning, der er ansvarlig for tilskudsadministrationen, om, hvordan Britta Nielsen tilsyneladende blev bekendt med, at den omfangsrige og årlange svindel blev opdaget, så hun fik mulighed for at flygte.

Avisen Danmark har blandt andet spurgt Socialstyrelsen, om den blev orienteret om årsagen til Britta Nielsens sygemelding, hvornår styrelsen blev bekendt med, at hun rejste på ferie under sygemeldingen, og om Britta Nielsen blev orienteret om Socialstyrelsens interne undersøgelse.

Socialstyrelsen har ikke svaret.

Sløret løftet en smule

Mandag eftermiddag løftede bagmandspolitiet for første gang en smule af sløret for sin efterforskning. I en pressemeddelelse oplyste politienheden, at den er langt med at sikre beviser i sagen, at den er langt med at beslaglægge Britta Nielsens værdier (den har beslaglagt ejendomme, biler og penge fra konti både i ind- og udland), men at den stadig mangler at foretage en anholdelse.

- Vi er heldigvis vant til at samarbejde med myndigheder i hele verden, og vi har et fantastisk godt netværk. Men der er naturligt nok forskel på at samarbejde med danske og udenlandske politikredse. Det kræver ekstra tålmodighed, siger vicepolitiinspektør Michael Lichtenstein i en pressemeddelse.

Af meddelelsen fremgår det også, at de oplysninger, der har været fremme i pressen om Britta Nielsens metode (at konstruere fiktive projekter, der har modtaget støtte, og at midlertidigt sætte sit eget kontonummer ind i sagsakterne), ikke er blevet lækket fra danske myndigheder, men er blevet udleveret via aktindsigt hos svenske domstole. Britta Nielsen har fået beslaglagt en ødegård i Sydsverige.

Bagmandspolitiet har som Socialstyrelsen også bedt om at få sendt spørgsmål på skrift. Avisen Danmark har blandt andet spurgt, om politiet mener, at der kunne have været handlet anderledes for bedre at sikre en anholdelse af Britta Nielsen, inden hun rejste ud af landet. Bagmandspolitiet har ikke svaret.

I mellemtiden har Socialstyrelsen helt stoppet sine udbetalinger af penge fra satspuljen til projekter for samfundets svageste grupper, fordi styrelsen ikke føler, at den har sikkerhed for, at midlerne går til de rette modtagere.

Mistænkt for millionsvindel: Britta Nielsen meldte sig syg, da Socialstyrelsen opdagede svindel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce