Misbrugere bliver yngre


Misbrugere bliver yngre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næsten 400 unge fynboer bliver årligt behandlet for deres misbrug af hash og alkohol.

Sagen om den 12-årige pige fra Odense, som bevidstløs af druk blev bragt til Odense Universitetshospital er usædvanlig, men fænomenet er ikke ukendt for Ib Hansen, der er leder af Ungeafdelingen på Behandlingscenter Svendborg.

- Man må håbe for hende, at det ikke er alment forekommende, men jeg undrer mig over, hvordan en 12-årig pige kan være i et miljø, hvor man drikker sig så bimlende beruset, siger han.

Selv om antallet af unge misbrugere er svagt faldende, så er tendensen klar. Misbrugerne bliver stadig yngre, og samtidig bliver deres misbrug mere massivt. For fem år siden havde centret af og til unge helt ned til 13 år i behandling. I dag er det jævnligt. Det fortæller Ib Hansen, der også har stået i spidsen for Rusmiddelcenter Odense.

- I Odense og Svendborg er der siden 2000 sket en fordobling i antallet af unge, der henvender sig for at komme i behandling. Dengang udgjorde de cirka 10 procent af brugerne - i dag er de oppe på 20 procent, siger han.

Udsat for omsorgssvigt

Behandlingscenter Svendborg har årligt 90 til 100 unge i behandling. Det er overvejende unge med et massivt misbrug af hash, men typisk er det også blandingsmisbrugere. Og Ib Hansen overvejer nu, om der skal laves et egentligt behandlingstilbud til de helt unge med alkoholproblemer.

- Ofte har de unge været udsat for omsorgssvigt. Ingen har kæret sig om, hvad de laver, og så er der frit slag på alle hylder, siger centerlederen, der mener, at en del af indsatsen også skal koncentreres om forældrene.

- Mange forældre til teenagebørn lader stå til af frygt for at hæmme børnenes udvikling i puberteten, og det er en stor misforståelse - regler er nemlig en god ting, siger han.

For selv om de fleste forældre oplever, at deres teenagebørn gør noget på trods af et forbud, så sikrer reglerne, at det kun sker i et begrænset omfang, mener Ib Hansen.

I Odense trækker Rusmiddelscenteret årligt omkring 300 unge igennem systemet, og selv om centerleder Birthe Vorsum ikke kan sige noget konkret om de unge misbrugere, så ser hun også et generelt fald i gennemsnitsalderen.

Tilbuddet mere kendt

Institutionen, der behandler folk fra hele Fyn, er normeret til 135 pladser, men belægningen ligger omkring 180.

- Så vi arbejder med en overbelægning på 40 til 45 procent, siger Birthe Vorsum, der understreger, at det tal også dækker over voksne misbrugere.

Begge centerledere peger på, at skoler, ungdomsklubber og andre institutioner er blevet mere opmærksomme på de tilbud, der eksisterer for unge misbrugere. Og det kan være en del af forklaringen på, at flere unge kommer i behandling.

Men problemet understreges af, at Rusmiddelcenter Odense sammen med kommunens Børn- og Ungeforvaltning nu øger indsatsen over for unge misbrugere i alderen fra 16 til 19 år.

Odense Kommune modtager over de næste tre år i alt 4,3 millioner kroner fra Sundhedsministeriet, og pengene skal bruges til en forebyggende indsats over for unge, som på grund af deres misbrug er i fare for at ryge ud af uddannelsessystemet. Projektet sættes i gang den 1. oktober.

Misbrugere bliver yngre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce