Minister vil undersøge barnebrude


Minister vil undersøge barnebrude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helt unge piger bør ikke blive gift væk i muslimske ægteskaber, mener velfærdsminister Karen Jespersen, der nu vil undersøge problemets omfang

Helt unge piger, der bliver gift i muslimske såkaldte "dagligstueægteskaber" er bekymrende, mener velfærdsminister Karen Jespersen (V). Hun vil nu sammen med Odense Kommune undersøge omfanget af de muslimske ægteskaber med piger under 18 år, og ministeren overvejer, om det er muligt at lave regler, der beskytter unge piger mod at blive gift.

Meget alvorligt

- Også som minister for ligestilling finder jeg det meget alvorligt, hvis vi nu ser et voksende antal nærmest store børn blive gift væk efter muslimske regler. De piger vil få sværere ved at få en selvstændig tilværelse og en uddannelse senere i livet, siger Karen Jespersen.

TV 2 Nyhederne viste for nylig, hvordan en 16-årig pige fra Vollsmose i Odense blev gift med en 22-årig mand. Ifølge pigen var flere af hendes veninder i samme situation.

Odense Kommune bekræfter, at man har kendskab til flere helt unge piger, der bliver gift muslimsk. Ofte foregår det ved, at en imam vier parret hjemme hos forældrene. Ægteskaberne bekymrer kommunens gademedarbejdere og børn- og ungerådmand Jane Jegind (V).

- Vi har opdaget fænomenet inden for den senere tid, og det er stærkt bekymrende. Jeg tror ikke, at man i en alder på 14-16 år er i stand til at overskue konsekvenserne af at indgå i et ægteskab, som, jeg er overbevist om, er bindende for dem, siger rådmand Jane Jegind.

Ikke acceptabelt

Ligesom velfærdsministeren frygter hun, at pigerne kan gå glip af uddannelse og selvstændighed ved at blive gift så tidligt.

- Vi skal have undersøgt det her til bunds, og så må vi have en debat om, at det er ikke acceptabelt i det danske samfund. Vi har en grundlæggende værdi, der hedder ligestilling, og der er en grund til, at man skal være 18 år for at kunne indgå giftemål, siger Jane Jegind.

Både præster og imamer skal indhente en særlig dispensation, hvis de vil vie unge under 18 år.

- Det er der så nogle imamer, der springer op og falder ned på og vier dem alligevel, På den måde er brylluppet ikke juridisk gyldigt, men det bliver jo gyldigt blandt muslimerne selv, og det kan betyde, at de store piger skal flytte hjem til en mand, som oven i købet er meget ældre end dem selv, siger Karen Jespersen og fortsætter:

- Nu sætter vi os sammen med Odense Kommune for at afdække det og undersøge, om vi kan lave regler, der beskytter pigerne bedre, end de gør i dag.

Ifølge Karen Jespersen er de muslimske dagligstueægteskaber af helt unge piger et udtryk for et parallelsamfund, der er ved at bide sig fast i Danmark.

- Det skal vi virkelig være opmærksomme på og bekæmpe. Jeg frygter, at vi får et opsplittet samfund, hvor en gruppe lever efter nogle meget reaktionære og undertrykkende værdier. Det går ud over hele samfundet, fordi vi bliver mere opsplittede og har sværere ved at fungere, siger Karen Jespersen. (ritzau)

Minister vil undersøge barnebrude

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce