Minister vil forbyde indgreb på omskårede kvinder


Minister vil forbyde indgreb på omskårede kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsministeren vil hente erfaringer fra vores nabolande, som har forbudt omstridt sammensynings-indgreb.

Omskæring af piger er forbudt i Danmark.

Til gengæld er det ikke forbudt, at læger og jordemødre syr kvinders kønsåbning delvist eller helt sammen igen - og genskaber omskæringen - efter en fødsel.

Men det er sundhedsminister Astrid Krag (SF) nu parat til at ændre, skriver Kristeligt Dagblad.

Ministeren vil bede Sundhedsstyrelsen hente erfaringer fra de lande omkring os, der allerede har et forbud. Det gælder Norge, Sverige og Storbritannien.

Viser erfaringerne, at kvinderne ikke løber en sundhedsmæssig risiko, hvis de får foretaget sammensyningen uden for sygehusene, er et forbud også vejen frem herhjemme:

- Jeg er i udgangspunktet stemt for et totalt forbud mod sammensyninger, som ikke er lægefagligt begrundet og kan føre til både infektioner og voldsomme smerter for kvinderne, det går ud over, siger Astrid Krag ifølge Kristeligt Dagblad.

- Men vi må også tænke på, om der er en risiko for, at kvinderne dukker op igen i en endnu værre tilstand, hvis indgrebet alligevel foretages uden for sygehusene, tilføjer hun.

Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, mener bestemt ikke, at et forbud er vejen frem:

- Disse kvinder er blevet svært krænket en gang, da de blev omskåret, og vi kan ikke være bekendt at krænke dem igen ved, at læger og jordemødre ikke må hjælpe dem med at se pæne ud og føle sig hele efter en fødsel.

- Nogle har stor glæde af en tilnærmelse til det naturlige udseende, mens andre slet ikke kan efterlades usyet.

- Deres omskæring kan gøre, at de er efterladt med noget udueligt arvæv, som ikke ser pænt ud eller føles godt, hvis ikke de må få nogle få sting. Det skal og må være en individuel vurdering, siger Lillian Bondo.

Formanden for Jordemoderforeningen mener i stedet, at man skal arbejde for, at forbuddet mod omskæring virker, så unge kvinder ikke bliver omskåret.

Minister vil forbyde indgreb på omskårede kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce