Minister om tobaksforslag: Nej til statsansatte børneagenter

Andelen af unge mellem 16 og 24 år, der ryger dagligt, er steget siden 2013, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.

Minister om tobaksforslag: Nej til statsansatte børneagenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Staten skal ikke have korps af unge til at afsløre ulovlig tobakssalg. Men det er ok, at detailhandlen selv bruger børneagenter, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby efter S-forslag.

Børn og unge under 18 år som statsansatte agenter, der skal afsløre ulovligt salg af cigaretter til mindreårige, er ikke en god idé.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) efter avisen Danmarks omtale af et socialdemokratisk forslag om at etablere en kontrolenhed under Sundhedsministeriet, der skal kunne betjene sig af et korps af børneagenter til at afsløre butikker og supermarkeder, som overtræder forbuddet mod salg af tobak til personer under 18 år.

Ellen Trane Nørby peger til gengæld på, at der intet er til hinder for, at private virksomheder kan bruge de såkaldte mystery shoppers.

- Virksomhederne er velkomne til at bruge "mystery shopping" som en del af deres egenkontrol, ligesom der intet er til hinder for, at de placerer tobakken under disken eller på andre måder reducerer synligheden af tobak. Lovgivningen forhindrer intet af dette, siger sundhedsministeren i et skriftligt svar til avisen.

Justitsministeriet har været i tvivl om, hvorvidt børn og unge overhovedet må bruges som agent provocateurs i denne sammenhæng, men nåede i november 2017 frem til, at metoden er ok, da det ikke er ulovligt for børn og unge at købe tobak. Det er derimod ulovligt at sælge tobak til samme gruppe.

Massive lovbrud

I supermarkedskæden COOP har man allerede brugt børn- og unge som agenter i forbindelse med egenkontrol af kædens supermarkeder. I en kontrolkampagne sidste år, hvor COOP testede 650 butikker, lykkedes det de unge at købe tobaksvarer i 40 procent af tilfældene. Kontrollen er en af årsagerne til, at Socialdemokratiet nu mener, at metoden skal løftes op i statsligt regi.

- Får vi magt, som vi har agt efter et valg, kommer der en kontrolenhed, der i markant højere grad end i dag skal begrænse unges adgang til tobak. Her kan mystery shopping være en god og effektiv måde at få afsløret den del af detailhandlen, der overtræder loven, udtalte partiets sundhedsordfører Flemming Møller Møller til avisen fredag.

1200 kontrolbesøg

Både COOP og Kræftens Bekæmpelse bifalder idéen med et statsligt korps af børneagenter, men Ellen Trane Nørby mener, at bekæmpelsen af unges adgang til tobak skal gå en anden vej.

- Vi har foreslået at styrke håndhævelsen af loven ved at sætte Sikkerhedsstyrelsen til at varetage opgaven med at føre kontrol med overholdelsen af aldersgrænserne på salg af tobak, når de alligevel har mere end 1200 kontrolbesøg ude i detailhandlen. Det vil i den grad styrke området. Vi er også åbne over for, at gentagne overtrædelser af forbuddet mod salg af cigaretter til børn og unge skal kunne medføre fratagelse af retten til at sælge tobak, siger sundhedsministeren i det skriftlige svar.

Minister om tobaksforslag: Nej til statsansatte børneagenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce