Minister om farlige patienter: - Man kan aldrig forebygge alt

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) erkender, der er plads til forbedring i psykiatrien, men mener ikke, at alle overgreb fra psykisk syge patienter kan forebygges.

Minister om farlige patienter: - Man kan aldrig forebygge alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Artikelserien "Syg, overset og farlig" har sat fokus på drab og vold, begået af psykisk syge. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) erkender, der er plads til forbedring i psykiatrien, men mener ikke, at alle overgreb kan forebygges i psykiatrien.

- Er den regionale psykiatri gearet til at forhindre voldshandlinger og sågar drab, begået af psykisk syge borgere?

- Vores psykiatri skal jo være så god og stærk, at den tager hånd om de borgere, der har psykiske problemer. Men man kan aldrig forebygge alt. Så det er et ekstremt firkantet spørgsmål. Men spørger du, om jeg mener, det går godt alle steder i vores psykiatri, så er svaret nej. Det har jeg også sagt fra den dag, jeg tiltrådte som minister. Psykiatrien skal løftes.

- Men hvis ikke psykiatrien skal forhindre det, hvem skal så?

- Nu tror jeg, du tvister mine ord. Det, jeg sagde, var, at du aldrig kan gardere dig. Psykiatrien skal sikre, at folk ikke bliver udskrevet for tidligt og går ud og begår voldshandlinger, samt at patienter får en god behandling. Kan man forebygge samtlige problemer på det her område? Nej, det kan man ikke. Vi har at gøre med mennesker, hvor en psykose kan opstå hurtigt. Men der har været en række bekymrende sager, hvor man har haft nogle patienter i behandling og kunnet se, at man måske skulle have været mere opmærksomme på det, og det er jo også noget af det, jeg som minister vil følge mere op på. Når vi sidste år afsatte 400 millioner kroner til 150 specialiserede bostedspladser, er det, fordi vi kan se, der er en gruppe, der er for raske til at blive indlagt, men bestemt ikke er raske nok til at blive sendt ud i eget hjem eller på et almindeligt bosted.

Manglende sengepladser

- Betyder det, at du ser en klar sammenhæng med den øgede brug af ambulant behandling og omfanget af voldshandlinger?

- Det har jeg ikke noget grundlag for at kunne sige. Men det er væsentligt at få fundet ud af, om det har en sammenhæng med en mangel på sengepladser.

- Men hvorfor skal vi igennem først nedlæggelser af sengepladser og så oprettelse af nye for at tage hånd om det her?

- I løbet af de seneste år har Folketinget i flere omgange afsat penge til flere sengepladser. De penge er bare ikke blevet til flere sengepladser ude i regionerne. Det er også baggrunden for, at min forgænger iværksatte et arbejde med at finde ud af, hvad der var sket med de 2,2 milliarder kroner, som regionerne havde fået ekstra - også penge, der var øremærkede til flere senge - fordi vi ikke kunne genfinde de penge i antallet af sengepladser. Det er der ved at blive fulgt op på i samarbejde med regionerne. Så det er ikke, fordi der ikke har været opmærksomhed på antallet af sengepladser i de senere år fra Folketinget og regeringens side.

Ikke enten eller

- Der har været kritik af, at Region Syddanmark har undersøgt sig selv i de tilfælde, der er begået drab af psykisk syge. Er du enig i den kritik?

- Jeg synes, det er godt, man undersøger sig selv, men mener ikke, det er enten eller. Der kan være behov for i nogle af de her meget ulykkelige sager, at man ser på det på en anden måde også, men det betyder ikke, at man ikke selv skal evaluere. Det er da vigtigt, at en region lærer af de fejl, den begår, så man kan forebygge, at det sker igen.

- Men kan man forvente, at en myndighed kan finde på at kritisere sin egen indsats, når det ender med et drab?

- Det har jeg da en klar forventning om, at man kan. Det kan man på andre områder, så det kan man vel også i psykiatrien. Men jeg lytter gerne, hvis man mener, der også er brug for eksterne undersøgelser.

- Vi har kunnet konstatere, at der er begået syv drab af psykiatriske patienter siden 2011 i Region Syddanmark. I seks tilfælde har man frikendt sig selv. Tyder det på, at man kan finde ud af at evaluere sig selv?

- Jeg kan ikke gå ind og sagsbehandle de enkelte sager, men jeg lytter gerne, hvis der er behov for, at man nogle gange også har nogle andre til at kigge med.

Minister om farlige patienter: - Man kan aldrig forebygge alt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce