Minister fjerner kræftfremkaldende krudt

Flot ser det ud. Men fem ud af fjorten kontrollerede produkter indeholdt et kræftfremkaldende stof, da Miljøstyrelsen var på besøg.
Foto: Lars Skaaning/POLFOTO

Minister fjerner kræftfremkaldende krudt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En del fyrværkeri skal væk fra hylderne, mener minister. Sælgerne af fyrværkeriet bliver politianmeldt. Krudtet indeholder stof, der kan give kræft.

Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) har valgt at fjerne en del fyrværkeri fra de danske butikker. Det indeholder det miljø- og sundhedsskadelige stof hexachlorbenzen (HCB), der er mistænkt for at give kræft og forbudt på globalt plan.

Indgrebet sker, efter at Miljøstyrelsen for nylig var på besøg i en række butikker ved en sikkerhedskontrol.

- Der er for meget giftigt og sundhedsfarligt fyrværkeri i butikkerne. Det er uacceptabelt. For det er ikke i orden at sætte folks helbred og miljøet på spil. Derfor er det også på sin plads, at Miljøstyrelsen nu har stoppet salget af det farlige fyrværkeri, siger Troels Lund Poulsen.

Under kontrollen viste det sig, at fem ud af fjorten kontrollerede fyrværkeriprodukter indeholdt stoffet HCB, der anvendes i fyrværkeri for at skabe en flot farveeffekt i fx stjerner. HCB er også mistænkt for at kunne medføre hormonforstyrrelser og forårsage skader på menneskers immunforsvar, og miljøministeren er derfor overrasket over den alvorlige lovovertrædelse.

- Det er ene og alene firmaernes ansvar at sikre sig, at det fyrværkeri, de importerer til Danmark, er lovligt. Derfor har jeg bedt Miljøstyrelsen om straks at sikre, at de firmaer, der kan politianmeldes - bliver politianmeldt. Jeg forventer derfor også, at næste års kontrol vil vise et mere positivt resultat, siger Troels Lund Poulsen.

Ministeren har bedt Miljøstyrelsen om tage et møde med branchen for at sikre, at det ikke gentager sig.

Miljøstyrelsen nedlagde salgsforbud mandag 21. december, og importørerne skal senest 31. december hjemtage det ulovlige fyrværkeri fra butikkernes lagre.

Minister fjerner kræftfremkaldende krudt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce