Minister efter svindelsag: Jeg er sikker på, at jeg også vil kunne se det sjove om et halvt år


Minister efter svindelsag: Jeg er sikker på, at jeg også vil kunne se det sjove om et halvt år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mai Mercado (K) fik første orientering om svindelsagen i Socialstyrelsen en mandag aften på et hotel i Grønland. I fredags sendte styrelsen en pressemeddelse ud om en svindelsag mere. Læs beretningen om ministerens 18 dage i lyset af svig og underslæb.

Mandag, 24. september - Grønland
Børne- og socialminister Mai Mercado oplever galgenhumor i Folketinget på baggrunden af sagen om svindel for 111 millioner kroner i udbetalingen af satspuljemidler. Selv er hun ikke klar til den salgs endnu. Foto fra pressemødet tirsdag: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mandag morgen - to uger og en dag inden pressemøde i Socialministeriet, der bliver præsenteret under ordene "Mistanke i Socialstyrelsen om groft underslæb" - lander Mai Mercado i Kangerlussuag Lufthavn i Grønland. Solen skinner, temperaturen er mild, og mange af medlemmerne af Folketingets socialudvalg, der er med på turen, søger ud på det lille areal mellem landingsbanen og vinduerne ind til cafeteriet.

Ministeren står på den anden side af vinduerne og underholder med, at hun har den hjemlige kagespecialitet brunsviger med til Grønland. Hun er i konstant konkurrence med andre fynskvalgte politikere som Lars Christian Lilleholt og Dan Jørgensen om at være den ypperste ambassadør for den klistrede kage.

Kort tid efter flyver de videre til ud til Sisimiut ude ved kysten, og så må brunsvigerspøgen træde i baggrunden. Nu starter de 18 mest omtumlede dage i Mai Mercados ministertid.

- Jeg har lige sat mine ting på hotellet og skal til at gå ud i byen for at spise med de andre, da ministersekretæren kommer hen til mig og siger, at jeg skal ringe til departementchefen. Hun ser lidt mærkelig ud. Det sker ofte, at jeg skal ringe til departementchefen, men det er bestemt ikke særligt ofte, det skal foregå i et fortroligt rum, hvor absolut ingen må lytte. Havde jeg siddet i ministerbilen, måtte vi have stoppet, så chaufføren kunne stå ud af bilen. Han får ellers lyttet til alt mellem himmel og jord.

- Normalt starter samtaler altid med høflighedsfraser - hvordan går det, kom I godt derop, ja, det blæste helt åndssvagt, da vi skulle lande. Jeg kunne godt høre på hans stemme, at det skulle vi bare springe helt over.

- Jeg er gået ind i et lokale på hotellet, hvor der er dækket op til konference næste dag og går i cirkler rundt om bordet, mens jeg lytter til, at der er en mistanke om, at en medarbejder i Socialstyrelsen uretmæssigt at tilegnet sig lidt over fem millioner kroner.

- Jeg tænker med det samme, at dette er en sag, der bliver stor. Jeg havde dog ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, hvor stor den ville blive.

Onsdag, 26. september - Grønland

- Onsdag, mens jeg stadig er i Grønland, får jeg en skriftlig orientering fra ministeriet, og jeg taler også med departementchefen i telefonen. Jeg får blandt andet at vide, at medarbejderen dagen før er blevet meldt til Fyns Politi, og at man har forsøgt at træffe hende på hendes bopæl, men at fuglen var fløjet. Derfor er der blevet lavet en skriftlig bortvisning af hende på arbejdspladsen, så man kan lukke hendes adgang til alle systemet. Vi skulle have hende væk.

Torsdag, 27. september - Grønland

- Jeg står i lokalet mellem cafeteriet og restauranten i Kangerlussuaq Lufthavn om aftenen, inden vi skal flyve hjem til Danmark. Jeg har departementchefen i telefonen. Sidder du ned, spørger han. Det gjorde jeg ikke. Men jeg sætter mig ned, da han siger, at det nok vil være en god ide. Det er ikke noget privat sted. Udenfor er det megadårligt vejr, snestorm, så jeg kan ikke bare gå ud. Jeg må nøjes med at sige ja, nej og lytte, så jeg ikke kommer til at sige noget, som nogen kan overhøre.

- Beløbet er steget til lidt over 40 millioner kroner ...

Fredag 28. september - Socialministeriet

- Det har nu antaget et omfang, hvor det er helt ... Vi er over 100 millioner! 107 millioner er det beløb, jeg får at vide på det tidspunkt.

- Jeg får dog stadig at vide, at det hele er med et vist forbehold, fordi ikke alt er valideret.

Lørdag, 29. september - Vanløse

- Sent lørdag aften er jeg i gangen i vores hus derhjemme, hvor jeg står og lægger tøj sammen. Departementchefen har ringet igen. Han siger, at det ikke længere bare er en mistanke. Den er meget velbegrundet - det er hævet over enhver tvivl, at Britta Nielsen har bedraget og begået underslæb. Der tager jeg beslutningen om at orientere Folketingets socialordførere allerede mandag.

- Jeg havde ikke fået hendes navn fra starten, men vi bruger det lørdag aften i samtalen. Jeg har spurgt mig selv, om jeg har mødt hende. Det tror jeg ikke, jeg har. Jeg har været til stormøder ovre i styrelsen i Odense, hvor jeg har hilst på medarbejdere, og der kan hun godt have været iblandt, men jeg tror ikke, jeg har siddet til møde med hende. Det er i hvert fald ikke en, jeg har bidt mærke i.

Mandag, 1. oktober - Socialministeriet

- De fleste af socialordførerne er i ministeriet, fordi vi skal have den første forhandling om socialtilsyn. Samtidig har vi sendt en fortrolig, skriftlig orientering til udvalget, men jeg har et ønske om at se dem i øjnene, mens jeg fortæller dem det. Jeg synes, de skal høre det fra mig og ikke læse det på et stykke papir.

- Forhandlinger foregår altid på den måde, at jeg sidder på den ene side af bordet flankeret af embedsmænd, og så sidder ordførerne på den anden side. Her har jeg dog kun departementchefen, den juridiske afdelingschef og en medarbejder, fordi jeg starter med den fortrolige orientering. De andre embedsmænd, må ikke få det at vide endnu. Jeg starter mødet med det og fortæller meget kortfattet, men detaljeret og faktuelt om sagen.

- Jeg kan sidde at se, hvordan de alle reagerer. Nogle sidder bare og spærrer øjnene op, andre sidder og ligner nogle, der ikke tror på mig, men forventer, at jeg vil sige, at det er en spøg.

- I løbet af dagen får jeg at vide, at sagen er overgået fra Fyns Politi til bagmandspolitiet (Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet, SØIK, red.). Det er jeg lettet over. Fyns Politi er rigtigt gode, jeg er konservativ, så jeg har kun gode ting at sige om politiet, men lige præcis når vi er oppe i en kaliber som denne, tror jeg, det er meget klogt at lægge den over til bagmandspolitiet.

2.-8. oktober - København

- Jeg ærgrer mig over, at hun nåede at slippe væk, inden hun kunne anholdes. Hver eneste gang jeg har et opkaldt fra departementchefen, håber jeg, at det er en melding om, at hun er fanget. Det kan jeg også mærke på socialordførerne - de håber det samme, hver gang jeg ringer til dem. Der er ingen tvivl om, at dette betyder meget for socialordførerne. Det er jo penge, der er taget fra allermest udsatte borgere i vores land. Det er så helt igennem forfærdeligt.

- Det er en periode, hvor kun få kender til sagen, og jeg kan ikke bare tale om den. Jeg har sagt til min mand, at jeg har en rigtig møgsag. Han har været på sidelinjen i mange år, så han ved godt, hvornår han ikke skal spørge ind, men han kan godt mærke, at dette påvirker mig rigtigt meget. Han er sød til at passe ekstra godt på mig.

- Jeg presser på for at kunne komme til at orientere offentligheden. Det er der behov for i sådan en stor sag. Offentligheden har krav på at få at vide, når der foregår underslæb på den måde. Men vi bliver nødt til at koordinere det med SØIK. De skal også være klar.

- Mandag informerer jeg medlemmerne af regeringens koordinationsudvalg om sagen i en fortrolig skriftlige redegørelse. De får at vide, at det bliver offentligt snarest muligt. Om aftenen får jeg så grønt lys i ministeriet - der er koordineret med SØIK. Det har hele tiden været en balance mellem SØIKs efterforskningsmuligheder og offentlighedens krav på information. Det indgår ikke rigtigt i balancen, at regeringen næste dag skal præsentere sit klimaudspil.

Søndag, 7. oktober - Vanløse

- Jeg får at vide, at Socialstyrelsen har en svindelsag mere, der er helt uafhængig af den, jeg allerede kendte til. (Tre frivillige foreninger er blevet politianmeldt for at svindle sig til i underkanten af fem milioner kroner, offentligheden blev orienteret fredag. red.).

- Jeg kan godt afsløre, at jeg bliver lidt skarp i stemmen over for departementchefen. Jeg har vanvittigt meget temperament, men jeg har lært at styre det det gennem årene, så nu er det meget sjældent, man ser det skinne igennem. Det gør man her.

Tirsdag, 9. oktober - København

Klokken 10.30 står Mai Mercado sammen med statsministeren, klimaministeren, skatteministeren, miljøministeren og transportministeren på et forblæst gadehjørne på Christians Brygge og præsenterer efterårets store nummer fra regeringen: Klimaudspillet. Der er bagt op til det i medierne i dagevis, og nu skal det kulminere med en pressedækning med en ryddet flade. Ministrene kører sammen med pressen i en klimavenlig elbus tilbage til Slotsholmen, og under turen runder klokken 11. Der sender Socialministeriet pressemeddelelsen ud.

"Mistanke i Socialstyrelsen om groft underslæb". Pressemøde i ministeriet klokken 12.

Allerede i bussen flytter fokus sig. Mai Mercado bliver ikke længere spurgt om klima, men om svindel.

- Til klimapressemødet står jeg og smiler bredt over en grønnere fremtid og er samtidig ret ødelagt inden i. Det kører rundt i hovedet på mig, at jeg lige bagefter skal stå og fortælle hele Danmark om en af de største svindelsager.

- Det er en kæmpe lettelse at få det, vi har gået med i fortrolighed, ud i det offentlige. Men det er også en surrealistisk dag med klimapressemødet, dette pressemøde og lige bagefter over i folketingssalen i fire timer og behandle lovforslag for at gå direkte videre til det konservative gruppeværelse til to timers fortsat forhandling om socialtilsyn. Jeg er hjemme omkring klokken tyve, og der ligger så alt det og venter, som jeg skal forholde mig til, der ikke bare kan vente, fordi der kører en svindelsag.

10.-12. oktober, København

- Jeg læser en masse ting i pressen, som jeg ikke kendte til. Jeg vidste ikke noget om nogle heste eller om ejendomme i Afrika. Det skal jeg heller ikke vide. SØIK laver deres efterforskning, uden at vi blander os. Vi beder ikke om konstant orientering. Sådan skal det være.

- Når jeg er på Christiansborg oplever jeg meget galgenhumor. Der er rigtigt mange, der kommer hen og laver sjov med det. Jeg er sikker på, at jeg også vil kunne se det sjove om et halvt år, men lige nu ... det for tidligt for mig. Det er alvorligt. Der er rigtigt mange mennesker, der er gået ud over. Det er altså lidt stramt.

Minister efter svindelsag: Jeg er sikker på, at jeg også vil kunne se det sjove om et halvt år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce