Minister afviser direkte borgmestervalg


Minister afviser direkte borgmestervalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landets borgmestre skal fremover vælges ved direkte valg, mener Dansk Folkeparti. Social- og indenrigsministeren er skeptisk.

Det bliver også fremover op til kommunalpolitikerne - og ikke vælgerne - at sætte navne på landets borgmestre.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) afviser således et forslag fra Dansk Folkeparti om, at borgmestrene skal vælges ved direkte valg.

- Jeg kan se betydelige demokratiske udfordringer ved et direkte borgmestervalg. En af tingene kan være, at borgmesteren ikke har flertal i byrådet. Hvis man lige pludselig har en borgmester overfor et andet flertal, så kan man frygte et demokraticirkus i det daglige arbejde i kommunerne, siger Karen Ellemann.

- Men jeg har ikke sagt, at embedsmændene på forhånd skal se bort fra netop det forslag i deres arbejde, siger hun.

Social- og indenrigsministeren mener heller ikke, at det er praktisk muligt at forkorte konstitueringsperioden til blot én uge, som Socialdemokraterne ellers foreslår.

Ifølge Karen Ellemann skal der være tid til fintællingen, ligesom kandidaterne og vælgerne skal have haft mulighed for at udtømme eventuelle klagemuligheder, før de nye byråd uddeler borgmesterkæderne.

- Men jeg synes heller ikke, at konstitueringerne har været en lige køn proces alle steder. Derfor bad jeg allerede kort efter kommunalvalget mine embedsmænd om at se på, om der kan laves nogle justeringer eller lovændringer, som kan dæmme op for problemerne med konstitueringerne.

Men hun tror, at det mere handler om moral end om regler - den enkelte politikers ansvarlighed overfor vælgerne.

Karen Ellemann afventer udvalgsarbejdet, før hun tager stilling til, om der er behov for at nedsætte en egentlig kommunalkommission.

Til gengæld er der ikke noget til hinder for et andet af Dansk Folkepartis krav: En reform af hovedstadens styreform.

Borgerrepræsentationen kan bare beslutte at ændre styreformen, hvis den ønsker det, lyder det.

Minister afviser direkte borgmestervalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce