Minister: Det er ikke nok at flytte statslige arbejdspladser - uddannelserne skal med

Daværende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (tv) og finansminister Claus Hjort Frederiksen præsenterede i januar 2016 prisen for første runde af udflytningen af statslige arbejdspladser. Nu er regeringen næsten klar med runde to. Arkivfoto: Emil Hougaard/Scanpix

Minister: Det er ikke nok at flytte statslige arbejdspladser - uddannelserne skal med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når regeringen senere på ugen præsenterer næste omgang udflytning af statslige arbejdspladser, vil flere uddannelser i provinsen være en del af planen. Det siger arkitekten bag den første plan, Troels Lund Poulsen (V).

Indflytning: 3900 statslige arbejdspladser i hovedstaden blev med en administrativ beslutning flyttet fra hovedstaden til provinsen i oktober 2015. Næste hug ventes at blive præsenteret i denne uge, og her vil planen også indeholde elementer, der betyder, at der ikke bare vil blive skabt flere statslige arbejdspladser i provinsen, men også flere uddannelsespladser.

Arkitekten bag den første plan var daværende erhvervsminister og nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen. Han siger til avisen Danmark:

- Vi forsømte noget i den første udflytning: uddannelserne. Efter første runde er det det gået op for mig, at der er et massivt behov for, at vores erhvervsrettede uddannelser kommer tættere på de virksomheder, der efterspørger arbejdskraften. Vi bliver nødt til at få spredt uddannelserne i nogle stationer uden for de byer, som de i dag er placeret i.

Vi forsømte noget i den første udflytning: uddannelserne. Efter første runde er det det gået op for mig, at der er et massivt behov for, at vores erhvervsrettede uddannelser kommer tættere på de virksomheder, der efterspørger arbejdskraften.
Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

Kort og mellemlange uddannelser

Det er ikke de akademiske uddannelser, som regeringens udflytningsudvalg har fået øje på, men korte og mellemlange uddannelser, der primært ligger hos professionshøjskolerne (som også går under navnet university colleges). Udvalget er ledet af moderniseringsminister Sophie Løhde (V), og medlemmerne er erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der var formand for det oprindelige udvalg.

- For eksempel har vi i Vestjylland en boomende turistsektor, som vi har brug for at kunne servicere med arbejdskraft. Det er en tankegang, der hjælper vores lokale erhvervsliv, men også unge, der måske ikke har lyst til at flytte til en af de store byer for at læse og dermed ikke får udfyldt deres fulde potentiale efter deres gymnasieuddannelse. Det er vi blevet nødt til at tænke ind i den udflytningsplan, vi nu er ved at gøre færdig, siger Troels Lund Poulsen til avisen Danmark.

Ros fra organisationer

Lobbyorganisationen Danmark på Vippen har lavet en analyse af den geografiske placering af uddannelser i Danmark, der viser, at 87 procent af de studerende på professionshøjskolerne bliver i den kommune, hvor uddannelsen ligger eller nabokommunen, når de er færdiguddannede. Og i dag ligger 82 procent af uddannelsesinstitutionerne i de store byer.

- Det betyder, at de færdiguddannede ikke kommer ud til de eksportvirksomheder, som skaber den primære værdi i samfundet, for de virksomheder ligger jo netop ikke i de store byer, siger næstformand i Danmark på Vippen, Kim Ruberg.

- Det er rigtigt godt set af regeringen at tage det med i den næste udflytningsplan, fordi bevægelsen med uddannelser, der er flyttet ind til de store byer, har ramt lokaldanmark hårdt. Men det er også noget, vi har råbt op om i lang tid. Vi mener jo, at regeringen skal sætte nogle konkrete mål - at 50 procent af disse typer uddannelser skal ligge uden for de store byer, siger Kim Ruberg.

Også i Landdistrikternes Fællesråd er formand Steffen Damsgaard, der også er kommunalbestyrelsesmedlem i Lemvig for Venstre, begejstret over, at uddannelserne bliver tænkt ind i statens udflytningsplaner.

- Det er utroligt stærkt, at man nu også vil sætte fokus på uddannelsesmuligheder i hele landet. Det er vigtigt for at få landet til at hænge sammen, og noget vi vedholdende har italesat. Vi bakker 100 procent op om det og vil gerne være med til at udvikle videre på planerne sammen med regeringen, siger han.

Minister: Det er ikke nok at flytte statslige arbejdspladser - uddannelserne skal med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce