Minister: Blodpas er på vej

Caroline Wozniacki - ingen skal føle sig sikre.
Foto: Polfoto

Minister: Blodpas er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Topidrætsfolk kan godt vænne sig til tanken om, at deres blod skal kortlægges i kampen mod doping

Det er ikke kun cykelryttere, der skal udstyres med et blodpas.

Danske topsportsfolk kan godt forberede sig på, at kulturminister Brian Mikkelsen (K) er parat til at tage kontroversielle midler i brug i kampen mod doping.

Ministeren mener, at de, der dyrker sport på eliteplan, om få år skal have kortlagt deres blodværdier i et såkaldt blodpas, som vil afsløre om en sportsudøver har dopet sig på grund af afvigelser i blodet.

- Jeg forventer, at blodpasset kommer, og at det formentlig kommer til at gælde for eliteidrætsudøvere i løbet af et par år, siger kulturministeren, der også er medlem af den internationale antidopingorganisation WADA. For et par måneder siden forkastede WADA ellers sin støtte til blodpasset i Tour de France - men det får ikke ministeren til at dømme blodpasset ude. Ifølge ministeren bliver gendoping netop en af de "største sundhedspolitiske udfordringer i idrætsverdenen" og blodpasset skal blandt andet benyttes i kampen mod den nye dopingform.

- Jeg kan jo konstatere, også når vi mødes internationalt, at alle eksperter er enige om, at forskere på et tidspunkt bliver i stand til at modificere generne og at idrætsudøvere kan misbruge det i samarbejde med læger, siger han.

Sportsfolk skal høres

Danmarks Idræts-Forbund er som udgangspunkt positive over for indførelsen af et blodpas til alle professionelle sportsfolk:

- Men når vi får planen for blodpasset i høring, så er det klart, at vi er nødt til at diskutere de måder passet griber ind i privatlivets fred. I dag må dopingkontrollanterne allerede opsøge sportsfolkene hvor som helst og på alle tider af døgnet.

- Et blodpas vil også være en indgriben i privatlivet, hvor man kan se alt om den pågældendes helbred. Vi skal sørge for at retssikkerheden er i orden, siger Jesper Frigast Larsen, der er OL- og elitechef i forbundet.

Flemming Møller Mortensen, idrætsordfører i Socialdemokratiet, deler bekymringen:

- Jeg er meget forbeholden over for en udvidelse af dopingreglerne, men jeg er til gengæld meget interesseret i idræt skal dyrkes på fair vis, siger Flemming Møller Mortensen, der vil afvente hvordan man forholder sig i andre EU-lande.

Brian Mikkelsen påpeger, at forarbejdet netop skal handle om, at idrætsudøveren skal kunne føle sig tryg ved blodpasset.

Minister: Blodpas er på vej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce